Nagyvilág

2012.04.11. 07:41

Leváltották Kína egyik befolyásos politikusát, a feleségét gyilkossággal gyanúsítják

Peking, 2012. április 10., kedd (MTI) - Súlyos fegyelemsértésben való érintettsége miatt felmentette Po Hszi-lajt (Bo Xilai) a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága (KKP KB) a politikai bizottsági és a központi bizottsági tagsága alól, és ügyében nyomozást kezdeményeznek - derült ki a Hszinhua hírügynökség keddi jelentéséből.

Peking, 2012. április 10., kedd (MTI) - Súlyos fegyelemsértésben való érintettsége miatt felmentette Po Hszi-lajt (Bo Xilai) a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága (KKP KB) a politikai bizottsági és a központi bizottsági tagsága alól, és ügyében nyomozást kezdeményeznek - derült ki a Hszinhua hírügynökség keddi jelentéséből.

Po Hszi-laj a 30 milliós Csungking (Chongqing) város párttitkára volt, de miután egykori rendőrfőnöke az Egyesült Államok csengtui (Chengdu) konzulátusára menekült, majd onnan távozva ügyében vizsgálat indult, Pót rövid időn belül leváltották posztjáról.

Kedden, nem sokkal azután, hogy bejelentették, miszerint Pót magasabb párttestületekbeli tagságától is megfosztották, egy másik hírben közölték, hogy a Csungkingban eddig ismeretlen körülmények között elhunyt Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásával gyanúsítják Po Hszi-laj feleségét.

A korábbi információk szerint Heywoodot, aki jó kapcsolatban volt Po feleségével, Ku Kaj-lajjal (Gu Kailai) és fiával, 2011 novemberében találták holtan a szállodai szobájában. Az akkori jelentések szerint erősen alkoholos állapotban volt. A közelmúltban újraindított nyomozás megállapította, hogy a brit üzletember és Po családja között kiéleződtek az üzleti érdekellentétek, s Po felesége alaposan gyanúsítható azzal, hogy egy házi alkalmazottal megölték a férfit.

A politikai dráma középpontjába került 53 éves Ku Kaj-laj neves ügyvéd, akinek utóbb érdekeltsége volt egy a Kínában üzleti lehetőségeket kereső cégek, magánszemélyek számára tanácsot adó vállalkozásban. Heywood állítólag már korábban azt mondogatta barátainak, hogy vitája miatt Ku Kaj-lajjal veszélyben érzi magát.

Po Hszi-laj egykori jobbkezének, Vang Li-csünnek (Wang Lijun) a rejtélyes menekülési kísérlete óta a közvélemény csupán találgat, hogy mi indította Vangot a lépésre, a történteknek milyen következményei lesznek, és mit hoznak majd mindebből nyilvánosságra. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a parlamenti ülésszak záró sajtókonferenciáján ígéretet tett arra, hogy az ügyben a törvények szerint fognak eljárni, az akkor már előrehaladott nyomozás eredményéről pedig tájékoztatás adnak.

Po Hszi-lajról hónapokkal ezelőtt még azt tartották, jó esélye van arra, hogy a KKP ősszel sorra kerülő tisztújító kongresszusán bekerüljön a legfelsőbb és legszűkebb (jelenleg 9 tagú) országos politikai vezetésbe, a politikai bizottság állandó bizottságába.

A befolyásos politikus - aki korábban kereskedelmi miniszter is volt - Csungkingban sikeres és népszerű volt, a szervezett bűnözés ellen kemény kézzel lépett fel, s egyfajta gazdasági, szociális modellt épített ki, közismerten a "baloldali értékek" szószólója volt, és népszerűsíteni igyekezett a forradalmi dalokat.

A 63. évében járó politikus ígéretes karrierje utolsó párttisztségeinek elvesztésével minden bizonnyal megpecsételődött. Védettsége ezzel megszűnt, s amennyiben bűnösségét, vagy bűnrészességét megállapítják, bírósági úton vonják majd felelősségre, és párttagságát is elveszítheti.

Po Hszi-laj a veterán kommunista pártvezető, Po Ji-po (Bo Yibo) fia. Az apa Mao Ce-tung (Mao Zedong) néhai államelnöknek volt a közvetlen harcostársa, a "nyolc halhatatlan" egyike, aki 2007-ben, 98 éves korában hunyt el.

- MTI, Trebitsch Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!