Nagyvilág

2012.03.02. 12:51

Orosz elnökválasztás - Hat év és egy új nemzedék sorsa dől el vasárnap

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. március 2., péntek (MTI) - Oroszország következő hat éve és egy új nemzedék sorsa dől el vasárnap az orosz elnökválasztáson.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. március 2., péntek (MTI) - Oroszország következő hat éve és egy új nemzedék sorsa dől el vasárnap az orosz elnökválasztáson. 

Az elnökválasztási kampány utolsó napján, pénteken a Proriv (Áttörés) elnevezésű ellenzéki csoport aktivistái a tisztességes választásokat követelő mozgalom fehér színű jelképeivel, szalagokkal díszítették fel a moszkvai körgyűrűn haladó metróvagonokat.

" A múlt vasárnap a felszínen tettük, most a föld alatt kerítjük körbe a Kremlt, reméljük, hogy sokan folytatják akciónkat, mert az emberek örömmel fogadták azt, volt, aki elkérte a szalagot és a ruhájára kötötte" - számolt be a választás előtti akcióról az egyik szervező.

Vlagyimir Csurov, az orosz központi választási bizottság sokat bírált elnöke a vasárnapi elnökválasztás sikeréért imádkozott - adta hírül az Ekszpressz újság.

Dmitrij Medvegyev államfő a központi televízióban felhívással fordult a lakossághoz, hogy mindenki menjen el szavazni. "Március negyedikén eldől, milyen úton halad tovább az ország. Meggyőződésem, hogy választásuk helyes lesz" - mondta a politikus, aki 2008-ban váltotta Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnököt az államfői poszton.

Valóban, nem kevesebbről, mint az ország jövőjét meghatározó következő hat évről és egy új nemzedék sorsáról van szó, amelynek nem tetszik a felülről irányított demokrácia - figyelmeztetnek elemzők.

Márpedig Igor Mintuszov politikai szakértő szerint az elvárt politikai reformokról még csak halvány körvonalak léteznek Vlagyimir Putyin fejében, bár az orosz parlament alsóháza a héten első olvasatban elfogadta azt a reformokról szóló törvénycsomagot, amelyet Dmitrij Medvegyev elnök javasolt és terjesztett be.

Ebben szó van a pártok regisztrációjának könnyítésétől kezdve a kormányzók választását előíró szabályozásról. Az ellenzék azonban többet vár: a demokratikus intézmények, jogok kiszélesítését, s hogy véget vessenek a hatalmas méreteket öltő korrupciónak, az állami tulajdon kifosztásának.

A vasárnapi orosz elnökválasztásra való készülődés annak ellenére lázas és feszült tempóra váltott az utóbbi napokban, hogy szakértők és maguk az átlagszavazók is úgy látják: eleve eldöntött az eredmény.

Az MTI-nek a héten nyilatkozó politilógusok véleménye ugyan megoszlott a győzelem arányáról és mikéntjéről, arról azonban mind Andrej Bogdanov, mind Igor Mintuszov meg volt győződve, hogy Vlagyimir Putyin győzelme biztosra mondható.

Az ellenzék továbbra sem hisz abban, hogy a választás tisztességes és átlátható lesz, mert bár a hatalom ebben érdekelt, a háttérben működő adminisztratív gépezet nagy igyekezettel teszi a dolgát, biztosítja saját és felettesei fennmaradását - fejtette ki Igor Mintuszov.

Erre figyelmeztetnek már hetek óta Putyin ellenfelei, a legfiatalabb, Mihail Prohorov által " parlamenti öregeknek" nevezett politikusok. A kommunisták elnöke, Gennagyij Zjuganov, a még mindig viszonylag nagy táborral és támogatottsággal rendelkező baloldali elnökjelölt a szegénységet és az igazságtalanságot ígéri megszüntetni.

Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt vezetője sem először vesz részt az elnökválasztáson, kampányának központjába a korrupció elleni küzdelmet és a szociális rendszer javítását helyezte.

A botrányos viselkedéséről elhíresült, populista, nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták elnöke azokra a szavazókra számíthat, akik úgy gondolják, hogy Oroszország az oroszoké. A pártelnök nem egyszer a bevándorlók ellen emelt szót.

A fiatal és mindenkinek szájíze szerinti változásokat ígérő milliárdos Mihail Prohorov meglovagolta az üzleti életben és a felső tízezerben, valamint a felső középosztályban eluralkodott egyfajta "forradalmi" hangulatot. Szót emelt a bebörtönzött Hodorkovszkij szabadon bocsátása mellett, népszerű, de ellenzékbe szorult műsorvezetőnek ígért elvett programja helyett másikat.

Ő az, aki nemrég közölte, Putyin az egyetlen valódi esélyes jelölt, az ő feladata pedig az, hogy legyen második forduló az orosz elnökválasztáson.

Két nap múlva ez is kiderül. Az elkövetkező hetek-hónapok során pedig arra kaphatnak választ az Oroszország sorsa iránt érdeklődők, vagy éppen aggódók, lesz-e párbeszéd a Putyini fémjelezte, felülről irányított demokráciával elégedetleneket összefogó ellenzék és a hatalom között. Nem mellesleg a gazdasági élet, a bankvilág piaci felfogásban gondolkodó résztvevői ezt várják el az ország érdekében. Az olaj világpiaci árára alapozni már nem elég, ezt Putyin is belátta, de a gazdaság fejlesztését az állami beruházásokban, a hadiipari megrendelésekben látja.

Ha nem jön létre a valódi párbeszéd a hatalom és az ellenzék között, akkor kérdés, hogy a kíber-forradalmárok és az utcai harcosok a parlamenten kívüli ellenzéki pártok és mozgalmak vezetésével meddig juthatnak el a békés akciókkal, amelyekkel a visszaélésekkel terhelt parlamenti választásokat követően tömegeket mozgattak meg.

Annyi biztosnak látszik Oroszországban, a hatalom megnyilvánulásaiból következtetve, hogy a 2004-es ukrajnai narancsos forradalomhoz hasonlót nem fog eltűrni, még ha az fehér színt is öltene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!