Nagyvilág

2011.11.04. 17:43

Moszkva szerint megvan a G-20-k támogatása a WTO tagsághoz

Moszkva, 2011. november 4., péntek (MTI) - A G-20-ak támogatják Oroszország belépését a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) - közölte az ITAR-TASZSZ tudósítójával az orosz elnök tanácsadója.

Moszkva, 2011. november 4., péntek (MTI) - A G-20-ak támogatják Oroszország belépését a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) - közölte az ITAR-TASZSZ tudósítójával az orosz elnök tanácsadója.

Arkagyij Dvorkovics bejelentése szerint a csúcstalálkozó záródokumentumaiban a G-20-ak üdvözlik az orosz tagságról szóló tárgyalások, a belépési folyamat idei befejezését. Hozzátette, hogy a világgazdaságban vezető szerepet betöltő országok ugyancsak pozitívan fogadták Moszkva csatlakozási szándékát az OECD korrupció ellenes konvenciójához.

Oroszország WTO-csatlakozását előtt hosszú és nehéz tárgyalások előzték meg és még mindig fennakadhat. Moszkva 18 éve, 1993-ben kérelmezte felvételét, amelynek támogatását most az ITAR-TASZSZ jelentése szerint Kijevben összekötötték a földgáz áráról hónapok óta folyó tárgyalások sikerével. Kljujev első miniszterelnök-helyettes pénteken, a kijevi parlamentben bejelentette: ezzel az eszközzel kívánják elérni, hogy Moszkva csökkentse a 2009-es megállapodásban rögzített ezer köbméterenkénti 414 dolláros árat és új szerződés szülessen az Ukrajna számára nagy veszteségekkel járó korábbi helyett, amit a perbe fogott és nemrég Kijevben első fokon hét évre ítélt volt kormányfő, Julia Timosenko írta alá Vlagyimir Putyinnal. Kljujev emlékeztetett arra, hogy Timosenko 2008-ban aláírt egy levelet, amelyben támogatásáról biztosította Oroszország tagságát a Világkereskedelmi Szervezetben. Ukrajna még novemberben szeretne megegyezni Oroszországgal a jövőbeni gázszállításokról.

Az orosz WTO tagság előtt álló legnagyobb akadály az utóbbi években Grúzia vétója volt. Az egyezség azonban szerdán megszületett: svájci közvetítéssel sikerült Grúziával megállapodni. Az abház-dél-oszét határon történő áruforgalmat Svájc fogja felügyelni.

Ha Kijev nem vétózza meg az orosz WTO-csatlakozást, akkor a Kreml reményei szerint november 10-11-én a munkacsoportok ülésén véglegesíthetik a csatlakozási dokumentumokat és a Világkereskedelmi Szervezet talán már a pénzügyminiszterek december 15-i ülésén tagjai közé fogadhatja Oroszországot. Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a WTO-tagság nem csak Moszkva, hanem partnerei számára is számos előnnyel jár majd.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!