Nagyvilág

2011.06.13. 09:58

Meg akarják adóztatni a hivatásos katonák pótlékait Csehországban

<p>Prága&nbsp; (MTI) - Meg akarják adóztatni a jövőben a hivatásos katonák különféle pótlékait és jutalmait Csehországban.</p>

Sajtójelentések szerint a cseh pénzügyminisztérium napokban ismertté vált tervezete nyugtalanságot váltott ki a katonák körében. A tárca azzal érvel, hogy nem katonák elleni intézkedésről van szó, hanem arról, hogy a minisztérium fokozatosan egyszerűsíteni akarja az adórendszert és a kivételek döntő részét minden területen meg akarja szüntetni.

"Mint más jövedelmeket, ezeket is 19 százalékos adó terhelné" - jelentette ki Ladislav Mincic pénzügyminiszter-helyettes a Lidové Noviny című napilapban. Hozzátette: éppen a fegyveres erők azok, ahol nagy számú különféle adómentes pénzkifizetés van. "Hosszú távú célunk, hogy minél több kivételt megszüntessünk" - szögezte le Mincic.

A védelmi tárca megérti, hogy takarékoskodni kell, de azért még tárgyalni akar a pénzügyminisztériummal. "Biztos, hogy lesznek megjegyzéseink a javaslatokhoz" - mondta Alexandr Vondra védelmi miniszter. A prágai lapok szerint 2013 januárjától megadóztatnák a hivatásos katonák végkielégítéseit is.

A két tárca párbeszéde a témában folyamatban van. A védelmi tárcának már sikerült elérni, hogy a jövőben sem lesznek adókötelesek a külföldi missziókban kifizetett jutalmak. "Ez nagyon fontos dolog" - állította Vondra.

A katonák közül sokan kiléphetnek a hadseregből, ha a tervezett intézkedések életbe lépnek

Elárulta, hogy maga a védelmi tárca is takarékosságra kényszerül. Ennek keretében például a tárca már a jövő évtől kezdve megvonná a hivatásos katonáknak nyújtott havi lakbértámogatást. Ez jelenleg átlagban havi 10 ezer korona. Az összeg a 19 százalékos adó bevezetése után amúgy is 6400 koronára csökkenne.

Miután ezt az összeget eddig gyakorlatilag minden hivatásos katona felvette, az intézkedést erősen vitatják, ellenzik. Beszűkülne az a lehetőség is, hogy egy másik, alacsonyabb fizetésű szolgálati helyre átvezényelt katona az átvezénylés után egy évig a régi, magasabb fizetését kapja. "Ez a jövőben csak hat hónap lesz" - mondta a miniszter.

A Lidové Noviny szerint nem lehet kizárni, hogy ha a tervezett intézkedések életbe lépnek, akkor nagyon sok katona kilép a hadseregből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!