Nagyvilág

2011.02.08. 11:53

EGYIPTOM: Mubarak jóváhagyta az alkotmányozó bizottság felállítását

<p>Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kedden létrehozott egy bizottságot az alkotmánymódosítások kidolgozására - jelentette be az ország alelnöke. A kormány és az ellenzéki csoportok egy hétvégén tartott megbeszélésen állapodtak meg a testület felállításában. Egyiptomban három hete kezdődtek a Mubarak távozását követelő tüntetések.</p>

Mubarak elnök kedden aláírta az alkotmányozó bizottság felállításáról szóló rendeletet - közölte Omár Szulejmán egyiptomi alelnök az állami televízióban nyilvánosságra hozott közleményben. A bizottság feladata, hogy felügyelje az alkotmánymódosítások és a szükséges törvénymódosítások végrehajtását.

Az egyiptomi kormány és az ellenzéki csoportok képviselői egy vasárnap tartott megbeszélésen egyeztek meg arról, hogy március első hetére jogi szakértőkből és politikusokból álló bizottságot hoznak létre az alkotmány módosítására.

Szulejmán közlése szerint Mubarak utasítást adott egy olyan bizottság felállítására is, amely az előző heti kairói tüntetéseken történt erőszakos jeleneteket fogja kivizsgálni. Előző hét szerdán és csütörtök összecsapások törtek ki Mubarak támogatói és az ellenzéki tüntetők között, ezekben 11 ember halt meg.

Egyiptomban három hete kezdődtek a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását követelő tüntetések, amelyeken nagyjából háromszáz ember halt meg. Pontos hivatalos adatok továbbra sincsenek a halottak számáról.

Kairó főterét továbbra is több ezer tüntető foglalja el, de a beszámolók szerint már kezd fogyni a lendületük, miközben körülöttük az élet lassan kezd visszatérni a normális kerékvágásba.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!