Nagyvilág

2011.01.17. 13:41

Nem Lenin ölette meg az utolsó orosz cárt és családját egy bizottság szerint

<p>Oroszország - Az utolsó orosz cár és családja halálának körülményeit vizsgáló orosz bizottság szerint nincs bizonyíték arra, hogy Lenin adott utasítást II. Miklós és családtagjai megölésére.</p>

A bizottság vezetője azt mondta az Izvesztyija című lap hétfői számának, hogy "lezártnak nyilvánították a történelmi bűnügyi nyomozást". Vlagyimir Szolovjov közölte: történészek, levéltárosok bevonásával vizsgálódtak, és nem találtak bizonyító erejű dokumentumot arra, hogy akár Lenin, akár munkatársa, Szverdlov adott volna parancsot a cári család likvidálására 1918-ban.

A bizottság január 14-én fejezte be tevékenységét, tavaly nyitották meg újra a cári aktát a Romanovok leszármazottainak kérésére. II. Miklós utódai szerint legfelső utasításra gyilkoltameg a Jakov Jurovszkij vezette bolsevik őrzőosztag 1918. július 16-áról július 17-ére virradóan a cárt, feleségét és öt gyerekét, valamint három szolgáját Jekatyerinburgban.

Az orosz Legfelső Bíróság 2008 októberében ezt a verziót fogadta el, de az ügyészség új vizsgálatot rendelt el a 2009-ben lezárt ügyben. Az orosz ortodoxegyház szentté avatta a cári családot Alekszej cárevics és Mária hercegnő kivételével, mivel maradványaikat a család sírhelyétől távolabb találták meg. Az egyház nem fogadta el bizonyítékként a 2008-ban elvégzett DNS-vizsgálatot.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!