Nagyvilág

2011.01.27. 08:38

A valaha látott legtávolabbi galaxist fedezték fel csillagászok

<p>A Hubble-űrteleszkóp legújabb felvétele egy 13,2 milliárd fényévre lévő, alakuló galaxis képét rögzítette - közölték szerdán amerikai csillagászok.</p>

Ez a valaha látott legtávolabbi csillagváros, amelynek fénye akkor indult el a Föld felé, amikor a világegyetem - a csillagászok megfogalmazása szerint - még bébi volt.

A tudomány legelfogadottabb teóriája, az ősrobbanás-elmélet értelmében a most lefényképezett galaxisképződmény alig 200-300 millió évvel az univerzum születése után keletkezett. A tudomány szerint még öregebb galaxisok is lehetnek a belátható világegyetemben, de azokat majd csak a Hubble-t felváltó újgenerációs űrteleszkópokkal láthatják meg.

A galaxis az UDFj-39546824 katalógusszámot kapta. Mivel elképzelhetetlenül gyenge az onnan érkező fény, a Hubble különleges kamerája 87 órás expozíciós idővel tudta csak rögzíteni. Az egyik amerikai csillagász szerint a távoli világűr kutatásának határához érkeztünk el, mivel a jelenlegi lehetőségeink, illetve eszközeink ennél többet nem tesznek lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!