Nagyvilág

2010.12.09. 09:52

A Facebookon keresztül kapták el szent háborúra vágyó amerikait

<p>Az amerikai hatóságok Facebookon keresztül kapták el szerdán azt a 21 éves férfit, aki autóbombát akart robbantani egy marylandi toborzóirodánál. Az autóba rejtett bomba, amit fel akart robbantani, hamis volt. A szerkezetet egy beszervezett FBI ügynöktől kapta.</p>

Az FBI ügynökeinek a Facebook internetes közösségi oldalon keresztül sikerült elkapniuk Antonio Martinezt, aki Catonsville egyik bevásárlóközpontjában, egy toborzóirodánál akart robbantani - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium. A muzulmán hitre áttért 21 éves férfit azután fogták el az őt már hónapok óta figyelő ügynökök, amikor megpróbálta felrobbantani a bombát, amely azonban hamis volt.

A Baltimore városában élő férfire azután figyeltek fel az amerikai hatóságok, hogy több "figyelmeztető jelet is adott", a Facebookon közzétett üzenetekben. Az ügyészség közlése szerint Martinezzel a közösségi oldalon keresztül vette fel a kapcsolatot az FBI egyik ügynöke, miután felfigyeltek az iszlám szent háborút éltető írásaira.

A fedett akció alatt az ügynökök többször is lehetőséget adtak neki arra, hogy kihátráljon az akcióból, de ezt a lehetőséget minden egyes alkalommal visszautasította, sőt, több támadást is végre akart hajtani - közölte az ügyészség.

Martinez szerdán jelent meg egy baltimore-i bíróság előtt. A férfit szövetségi tisztségviselők elleni gyilkossági kísérlettel, valamint tömegpusztító fegyverek bevetésének kísérletével vádolják. Martinez életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat, ha bűnösnek találják. Következő meghallgatását hétfőn tartják.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!