Nagyvilág

2010.11.12. 14:55

Rekordáron kelt el egy kínai váza

<p>Egy ismeretlen kínai licitáló több mint ötvenmillió fontot fizetett egy 18. századi kínai vázáért egy brit aukción - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség.</p>

A porcelán vázát egy testvérpár bocsájtotta árverésre, akik szüleik londoni házának lomtalanításakor bukkantak a műkincsre. A végső ár hallatán sürgősen friss levegőre volt szükségük.

A kis brit aukciós házban tartott csütörtöki árverésen fél órán keresztül licitáltak egymásra a reménykedő vásárlók. A porcelánt végül egy ismeretlen kínai magángyűjtő vásárolta meg, 43 millió fontért (13,9 milliárd forint), de a teljes vételár a jutalékkal és adókkal együtt 53,1 millió font (17,2 milliárd forint) lett. Úgy tudni, hogy még soha nem fizettek ilyen nagy összeget egy kínai műkincsért.

A negyven centiméteres vázát egy szüleik lakásában találta egy testvérpár, amikor lomtalanítást tartott szüleik halála után. Az árverést tartó aukciós ház elmondása szerint a testvéreknek fogalmuk sem volt arról, hogy milyen sokat ér a porcelán, és a végső ár hallatán "ki kellett menniük friss levegőt szívni".

A vázát nagyjából 1740-ben készítették, és valószínűleg a kínai császári palota egyik dísze volt. Azt nem lehet tudni, hogy miként jutott el Nagy-Britanniába, de szakértők szerint feltehetően az 1860-ban véget ért második ópiumháború idején szerezték meg brit csapatok, a császári palota kifosztásakor.

A vázáért eredetileg nagyjából egymillió fontot vártak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!