Nagyvilág

2010.10.18. 13:59

Járattörlések kedden a francia sztrájk miatt

<p>A járatok felét kell törölni kedden az Orly repülőtéren, a francia nyugdíjreform ellen tiltakozó szakszervezetek sztrájkja miatt. A Roissy - Charles de Gaulle reptér esetében pedig a járatok 30 százalékát kell törölni - közölte hétfőn a légügyi hatóság.</p>

A polgári légiközlekedési hatóság felszólította a légitársaságokat, hogy ennek megfelelően csökkentsék a gépeik számát. Az érdekképviseletek 24 órás sztrájkot hirdettek a legforgalmasabb párizsi légikikötőkben.

Fennakadások azonban már hétfőn is voltak: néhányan a földi kiszolgáló személyzet közül ugyanis nem vették fel a munkát. "Késések és járattörlések is vannak" emiatt - mondta a Charles de Gaulle reptér szóvivője az AFP-nek. A gépek tankolásáért felelős dolgozók közül sztrájkolnak többen.

A francia kormány hétfőn válságstábot állított fel a kialakult helyzet megoldására.

A munkabeszüntetések miatt a 12 francia olajfinomítóból csak egy működik, és a tiltakozó munkások elbarikádoztak több benzinraktárt is. Hozzájuk hétfőn csatlakoztak a teherautósofőrök is, akik Párizs és több más nagyváros környékén tartottak forgalomlassító tiltakozásokat, és raktárakat zártak el.

A szakszervezetek a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak, amellyel hatvanról 62 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatatás adatai szerint a franciák több mint hetven százaléka támogatja a reform elleni tiltakozásokat. Az elmúlt hetekben milliók vonultak utcára, és keddre újabb tömeges sztrájkot, és tüntetéseket terveznek.

A francia parlament alsóháza már elfogadta a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló tervezetet, a felsőház pedig szerdán dönt a reformról.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!