Nagyvilág

2010.10.29. 15:50

Hivatalosak a svájci napenergiás repülő világrekordjai

<p>Három repülési világrekordot állított fel a Solar Impulse nevű, kizárólag napenergiával hajtott svájci repülőgép prototípusa - közölte pénteken a Nemzetközi Repülő Szövetség (FAI).</p>

A Bertrand Piccard svájci kalandor nevéhez fűződő gép idén nyáron végrehajtott tesztrepülése alatt állította fel a napenergiás repülés első hivatalos világrekordjait.

A Solar Impulse három világrekordot állított fel júliusi tesztrepülése alatt, a napenergiával hajtott repülőgépek kategóriájában - közölte a FAI. Ez az első alkalom, hogy a négy éve létrehozott kategóriában a nemzetközi szervezet hivatalos rekordot ismert el.

A svájci prototípus 26 óra, 10 perc és 19 másodperccel állította be a leghosszabb repülés rekordját, 9235 méterrel a földfelszín feletti magasság rekordját, valamint 8744 méterrel a legnagyobb emelkedés rekordját.

A járművet tavaly júniusban mutatták be a svájci főváros közelében található Dübendorf repülőterén. A hét évig fejlesztett gép 63 méteres szárny-fesztávolsága akkora, mint egy nagyobb utasszállítóé, miközben súlya egy közepes autóénak felel meg. A repülőgépet négy darab, egyenként tíz lóerőt biztosító motor mozgatja, amelyeket a szárnyakon elhelyezett, 12 ezer napelem-cella lát el energiával. Az éjszakai repüléshez szükséges energiát akkumulátorokban tárolják. A jármű legfeljebb hetven kilométer per órás átlagsebességgel tud haladni.

A HB-SIA nevű prototípussal tett tesztrepülések után a tervek szerint jövőre kezdik el a HB-SIB jelű gép megépítését, amellyel várhatóan 2013-ban kísérli meg Piccard és társa, Andre Borschberg a föld körberepülését.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!