Nagyvilág

2010.07.09. 18:25

Bírálói szerint a KGB korát idézi egy új törvény

<p>Jóváhagyta pénteken, a második olvasatban is az orosz parlament azt az új törvényt, amely bírálói szerint ugyanolyan hatalmat ad az orosz biztonsági szolgálatoknak, mint amilyenekkel a szovjet KGB rendelkezett.</p>

A törvény értelmében az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) saját hatáskörében figyelmeztethet bárkit, aki "a megítélése szerint bűncselekmény körülményeit termeti meg". A törvény lehetővé teszi az FSB-nek, hogy "megbüntesse, illetve 15 napra őrizetbe vegye azt, akiről úgy véli, hogy akadályozza a szolgálat munkáját".

A törvényjavaslat nyilvánosságra kerülése után jogvédő csoportok hevesen tiltakoztak. Annyit elértek ezzel, hogy a parlament eltávolított egy kiegészítést, amelynek alapján az FSB beidézhet bárkit, hogy személyes figyelmeztetésben részesítse. A bírálatok hatására a képviselők lehetővé tették a fellebbezést is a figyelmeztetés ellen.

A törvény, amelynek harmadik olvasata még hátravan, főleg a liberális ellenzék haragját váltotta ki. Az ellenzéki Jabloko fiatal aktivistái pénteken tiltakozásul odabilincselték magukat az orosz parlament alsóháza, a Duma kerítéséhez, mire többeket őrizetbe vettek a rendőrök.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!