Nagyvilág

2010.06.30. 19:25

Kiállt a szerb elnök a melegek mellett

<p>Támogatásáról biztosította a szerb elnök az idei belgrádi melegparádét, amelyet tavaly ősszel szélsőségesek fenyegetőzése miatt el kellett halasztani.</p>

Borisz Tadics azt közölte, hogy a "melegek felvonulása annak bizonyítéka lehet, hogy a szerb társadalom mindenki számára biztonságossá vált, függetlenül attól, hogy milyenek a szexuális vonzalmai".

A szerb államfő azután adott ki közlemény, hogy meleg aktivistákkal találkozott. A belgrádi melegparádét 2009 szeptemberében le kellett mondani, mert a rendőrség és kormányzati tisztségviselők azt állították, hogy "nem lehet garantálni a résztvevők biztonságát ultranacionalista csoportok fenyegetőzései miatt".

A szerb parlament a nacionalisták és az ortodox egyház heves tiltakozása ellenére tavaly megszavazott egy törvényt, amely megtiltja a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetését. A törvény azonban nem tette lehetővé az azonos neműek házasságát, gyerekek örökbefogadását és számos, más jog megadását.

Ha minden a szervezők és az államfő elképzelései szerint alakul, az idei melegparádé - amelynek időpontja még nem ismert - az első lesz 2001 óta a szerb fővárosban. Kilenc évvel ezelőtt erőszakba torkollott a felvonulás, amelyet szélsőjobboldali csoportok támadtak meg.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!