Nagyvilág

2010.05.04. 18:11

Kampánytéma a görögök megsegítése Szlovákiában

<p>Robert Fico szlovák kormányfõ inkább a választások utánra hagyná a döntést a görögöknek nyújtandó szlovák segélyrõl, az ellenzék azonban rendkívüli parlamenti ülést követel. A görög válság kampánytémává vált Szlovákiában.</p>

Mivel a görög parlament várhatóan késõbb dönt a megszorításokról, Szlovákiában már csak a választások után felálló új törvényhozás határozhat a kérdésben - szögezi le a szlovák kormányhivatal Független Hírügynökséghez is eljuttatott keddi közleménye. Megismétli Fico hétfõi nyilatkozatát, miszerint Pozsony garanciák nélkül nem hajlandó biankó csekket kiállítani a görögöknek.

A miniszterelnök hétfõn azt nyilatkozta: Pozsony szeretne hozzájárulni az euró stabilitásának megõrzéséhez és védené polgárai bankban elhelyezett pénzét, de garanciát vár, hogy Athén valóban "megcsinálja a házi feladatát". Attól tenné függõvé a segélynyújtást, hogy Görögország valóban megvonja-e lakosaitól azokat a szociális juttatásokat, amelyekre képtelen elõteremteni az anyagiakat.

Bár az athéni kormány megszorító intézkedéseket fogadott el, Fico nem nagyon hisz a végrehajtásukban. Látni szeretné a fizetéseket egynegyedével megkurtító törvényeket és más rendelkezéseket.

Az ellenzék egy része, sõt, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt is azt akarja, hogy az ügyben még a választásokig szülessen érdemi döntés. A legnagyobb ellenzéki erõ, Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója hétfõn parlamenti ülésszak összehívását sürgette az ügyben. Az eddig vázolt európai modell szerinti segítségnyújtást ellenzi, és azt akarja, hogy Pozsony az esetleges kölcsönzés feltételeit törvénybe foglalja.

Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja szerint az uniós országoktól várt segítség csak a tüneteket kezelné, az okokat nem szüntetné meg. Azt is kifogásolja, hogy Szlovákiának olyan országot kellene megsegítenie, ahol a lakosság életszínvonala meghaladja a szlovákiai átlagot. Ugyanakkor még a választások elõtt választ vár a segélyezés kérdésére, mert a halasztás nem tisztességes a szavazópolgárokkal szemben. Az egyik kis párt, a Nemzetek Európájáért Szövetség máris aláírások ezreit gyûjtötte össze a segítségnyújtás ellen.

Elemzõk szerint a görög segély választások elõtti megvitatása árthat a szavazatok 30-35 százalékára, tehát az újbóli kormányalakításra esélyes Ficónak. A közgazdászok rámutatnak, hogy nincs garancia a pénz törlesztésére, miközben Szlovákia költségvetési hiánya az idei elsõ négy hónapban másfél milliárd euróval növekedett.

Szlovákiának az elképzelések szerint 816 millió euróval kellene kisegítenie Görögországot. Ez becslések szerint 27 szlovákiai luxuskórház építéséhez lenne elegendõ.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!