Nagyvilág

2010.03.11. 15:03

Kiadják az auschwitzi felírat tolvajainak svéd megbízóját

<p>Jóváhagyta csütörtökön egy stockholmi bíróság Anders Högström kiadatását Lengyelországnak, ahol bíróság elé akarják állítani az egykori auschwitzi haláltábor bejárata fölötti tábla ellopása miatt.</p>

Az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegû feliratot röviddel karácsony elõtt vitték el a tábor bejáratáról. Két nappal késõbb a lengyel rendõrség megtalálta a három részre vágott, vasból készült feliratot, és õrizetbe vett öt, büntetett elõéletû lengyel férfit, akikrõl késõbb kiderült, hogy nem politikai okból, hanem pénzért lopták el a feliratot. Ketten közülük azt vallották, hogy a lopást egy volt svéd neonáci, Anders Högström megbízásából követték el.

A lengyel rendõrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, és kérte Svédországtól a férfi kiadatását. A svéd rendõrség február 11-én közölte, hogy õrizetbe vették a 35 éves Högström-öt, akinek kiadatását csütörtökön jóváhagyta az illetékes stockholmi bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!