Nagyvilág

2008.09.28. 20:40

Rekord támogatottságot kapott az osztrák szélsőjobb

<p>Az osztrák szélsőjobb vezetője, Heinz-Christian Strache a Szabadságpárt (FPÖ) vezetője üdvözölte, és történelmi jelentőségűnek nevezte szereplésüket a vasárnapi, előrehozott parlamenti választásokon.</p>

Az előzetes eredmények a Szabadságpárt a harmadik helyen végzett, a voksok 18,2 százalékával. Ausztria másik szélsőjobboldali pártja, a Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) a szavazatok 9,8 százalékát szerezte meg az előzetes eredmények szerint.

"Három év alatt megtízszereztem támogatottságunkat" - mondta Strache, a Szabadságpárt vezetője az osztrák ORF televíziónak. Elmondása azerint, amikor 2005-ben átvette a vezetést a "Szabadságpárt támogatottsága 2-3 százalék körül tetőzött".

A Szabadságpárt (FPÖ) leginkább az Európai Uniót ellenző és a bevándorlókat érintő kirekesztő politikájáról ismert. A párt vzetője, Heinz-Christian Strache közvetett koalíciós ajánlatot tett a győztes Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ), amelynek vezetője már a választások előtt kijelentette, hogy nem lép szövetségre a szélsőjobbal.
A Szociáldemokraták egyébként úgy nyerték meg a vasárnapi voksolást -30 százalék körüli eredménnyel-, hogy története során a legkevesebben szavaztak a pártra. A voksoláson második helyen végző konzervatív Néppárt (ÖVP) - az előzetes adatok szerint- 25,8 százalékot ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!