MVSC: Lelkiismeret-furdalása volt az edzőnek…

Folytatja a munkáját a csapattal Toma Sándor Fotó: ÉM-archívum
Folytatja a munkáját a csapattal Toma Sándor Fotó: ÉM-archívum - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Figyelemfelhívó akciója után ma már (újra) edzést tart Toma Sándor, az élvonalbeli röplabdacsapat trénere.

Legutóbbi két bajnoki összecsapását (az Aluprof-TF elleni pénteki budapesti, és az ugyancsak fővárosiak elleni vasárnapi, miskolci csatát) edző nélkül vívta meg az Albrecht-MVSC-MVSI NB I-es női röplabdacsapata. A tréner, Toma Sándor ugyanis pénteken dél­előtt bejelentette, nem elégedett a klubnál folyó, szakosztállyal kapcsolatos munkával, és ennek „valamilyen formában” hangot kíván adni. Az edző nem részletezte lapunknak, hogy pontosan milyen dolgokra gondolt, mindössze annyit árult el, hogy egy pályázatnál is mulasztás történt, ami különösen érzékenyen érintette. A figyelemfelhívó akció alatt, ezen két meccsen a csapat kapitánya, Szajkó Tímea helyettesítette a szakvezetőt, aki hétfőn kora délután egyeztetett Illyés Miklós klubelnökkel.

– Akkor érzem jól magam, ha edzést tarthatok, ha mérkőzésre készülhetek a lányokkal, ez a közegem, így mind a két nap, pénteken és vasárnap is néztem az órát, miközben a csapat játszott – fogalmazott Toma Sándor azon felvetésünkre, hogy milyen érzések kavarogtak benne az elmúlt három napban. – Többen megkerestek, amikor ez kiderült, de én is hívtam a lányokat, és elmondtam, miért határoztam el magam erre a lépésre, hogy tulajdonképpen miről van szó. Nem akartam őket büntetni, be kell valljam, kicsit lelkiismeret-furdalásom is volt… Hogy kiülhettem volna a lelátóra? Azt sem szerettem volna, a gyerekek, a szülők miatt sem, hiszen ez teljes egészében az én egyszemélyes akcióm volt… Pénteken egy szoros szettet csinált a csapat az Aluprof otthonában, vasárnap, saját környezetünkben sokkal jobban ment, lehet, ha ott vagyok, és van az a bizonyos „hideg” edzői fej, akkor játszmát hozunk, de így is dicséret illet mindenkit.

A kapocs szerepét

Ezután arról kérdeztük Toma Sándort, vajon mire jutott, miben egyeztek meg Illyés Miklós elnökkel?

– Örülök annak, hogy át tudtunk beszélni mindent, amiről úgy éreztük, hogy fontos – folytatta az edző. – Megértem, hogy a klubnál sok munkát emészt fel a labdarúgók, illetve a kézilabdázók ügyeinek koordinálása, amely mellé „bejött” a pálya remélt rekonstrukciója, felújítása is, és mindez nagy felelősséggel jár. Ez a helyzet is jelzi, hogy szükség van nálunk egy olyan emberre, aki a napi ügyeket intézné, mert egy NB I-es csapatnál azért akad nem egy, nem kettő ilyen, betöltené a kapocs szerepét köztem, illetve az elnök között. Illyés Miklóstól olyan ígéretet kaptam, hogy rendbe tudjuk rakni a szakosztályi struktúrát… Bármelyik másik élvonalbeli klubot nézem, mindenhol dolgozik három-négy-öt munkatárs, s mindegyiknek megvan a saját munkaköre, szerintem a lányok náluk is megérdemlik, hogy jobban törődjenek, foglalkozzanak velük.

Az Albrechtnél hétfőn szünnapot tartottak, ám ma folytatódik a közös munka, immár (újra) Toma Sándor irányítása mellett kezdődik el a tréning, 17 órától.

Javaslatot vár

Az MVSC elnöke, Illyés Miklós az alábbiakat nyilatkozta az Észak-Magyarországnak.

Toma Sándor tárgyilagosan elmondta mindazt, amiről úgy gondolta, hogy javítani szükséges, amiben lépnünk kellene. A megbeszélésnek nagy részben az volt a lényege, hogy mindenképpen kell mellé egy olyan ember, aki technikai vezetői minőségben támogatja a munkáját. Azt kértem tőle, hogy a lehető leghamarabb tegyen javaslatot egy olyan személyre, aki képes ezt a munkakört megfelelően ellátni és akár már a jövő héten rendelkezésre tud állni.

A klubirányító – kérésünkre – a csapat szerepléséről is véleményt formált.

– Évek óta helyi, miskolci tehetségekre építünk, a szereplés, a konkrét helyezés attól is függ, hogy az éppen soros korosztályban milyen játékosok találhatók. Toma Sándor és kollégái nagy energiákat mozgósítanak azért, hogy ezek a gyerekek megkapják a szükséges alapokat és később megállják a helyüket az NB I-ben is. A gond jelenleg azzal van, hogy a legjobbakat nem tudjuk Miskolcon tartani, elviszik őket tehetősebb klubok. Az egyik, közeljövőbeni feladatunk az, hogy ez ne történjen meg, hogy az MVSC legyen olyan erős, hogy akár a legjobb négybe jutásért is küzdhessen – zárta Illyés Miklós.

ÉM-MI

A kupáról

Az edző arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Kupa negyeddöntőjében mikor játszanak a Vasas Óbuda együttesével. A miskolci zöld-fehérek az első felvonást december 10-én, szerdán 18 órától vívják a fővárosban, a visszavágóra pedig december 17-én, szerdán 17 órától kerül sor a Csokonai úton.