Multimédia

2008.11.19. 11:43

Felteszik a Google-ra a Life magazin 10 millió fotóját

<p>A Google internetes keresőoldalon elérhetővé teszik a legendás Life magazin teljes fotóarchívumát.</p>

A Life fotói néhány hónap múlva az images.google.com/hosted/life weboldalon lesznek elérhetők, de lehet majd keresni rájuk a Google.com szokásos keresőjében vagy a Google Image Search képkeresőben is. Az archívum tulajdonosa, a Time Inc. cég közölte, hogy a fotókat személyes és kutatási célra ingyen lehet majd felhasználni. A tulajdonosi és szerzői jogok azonban továbbra is a Time-nál maradnak.

A gyűjteményben - amelynek 97 százalékát a nagyközönség még nem láthatta - olyan elismert fotósok művei szerepelnek, mint Alfred Eisenstaedt, Margaret Bourke-White, Gordon Parks és W. Eugene Smith. Szerepel a Life archívumában a Kennedy amerikai elnök 1963-as meggyilkolásáról készült amatőr mozgóképes felvétel is, Abraham Zapruder híres filmje, amelyen éppen az a pillanat látható, amint a nyitott autóban hajtó Kennedyt fejen találja a lövés. Ez a filmfelvétel ma is sok helyen elérhető az interneten.

A Life 1936-tól 1972-ig volt a legbefolyásosabb képes hetilap, ami híresen nagy hangsúlyt fektetett a fotóira. Talán legismertebb fotója volt Alfred Eisenstaedt 1945-ös győzelemnapi felvétele, amelyen egy amerikai matróz megcsókol egy ápolónőt a New York-i Times-téren.

A Life-ban olyan hírességek közölték folytatásokban emlékirataikat, mint Harry S. Truman amerikai elnök, Sir Winston Churchill brit miniszterelnök és Douglas MacArthur tábornok, a második világháború egyik legnagyobb amerikai hőse. A Life 1972 és 1978 között egyetlen különszámmal jelent meg, majd 1978-tól 2000-ig havilapként létezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!