Multimédia

2008.09.02. 10:32

Új sajtóhadsereg az elnökválasztáson

<p>A bloggerek azonos bánásmódban részesülnek a profi újságírókkal.</p>

A sajtómunkások új serege lepte el ezen a héten a Demokrata Párt coloradói elnökválasztási országos értekezletét. Ők az internetes bloggerek, akik friss szemmel nézik az amerikai belpolitika eseményeit. Ez az első eset, hogy az internetes naplóírók ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint a hivatásos nyomtatott és elektronikus sajtó munkatársai, ami az internet növekvő befolyásáról tanúskodik.

A demokrata pátértekezlet szervezői körülbelül 120 belépőt adtak ki bloggereknek, nagyjából háromszor annyit, mint a 4 évvel ezelőtti bostoni elnökjelölő értekezlet idején. A különbelépővel rendelkező blogírók a rendezvény Pepsi Centerében dolgozhatnak. A többiek, csaknem ötszázan a "Nagy Sátorban", egy kétszintes építményben kaptak helyet. A bloggerek 100 dollárért munkaállomást, ingyenes wi-fit kapnak, meg - talán ez a legvonzóbb - ingyen sört.

A demokraták a bloggereken kívül az Egyesült Államok 54 államából, illetve területéből 55 internetes kommentátort is meghívtak, akik államuk, illetve területük képviselőjének felszólalásáról is tudósíthatnak.

A Republikánus Párt is hasonlóan igyekszik a bloggerek kedvében járni: a jövő heti St Paul-i elnökjelölő pártértekezletre mintegy 200 bloggernek adtak belépőt. A 2004-es pártkonvencióra még mindössze néhány blogírót engedtek be.

A demokratákhoz közel álló Daily Klos baloldali liberális politikai blog egyik szerkesztője, Jen Bruenjes szerint sok olvasó azért fordul el a hagyományos sajtótól, mert száraznak és kevésnek találja azt, amit ott kaphat. "A mi olvasóink a fontos témákról többet akarnak, mint egy 30 másodperces tévés vagy rádióshír" - húzza alá.

Cheryl Contee, a főleg feketékkel foglalkozó JackandJillpolitics.com egyik alapítója szerint a blogok azért terjednek robbanásszerűen, mert egyre nő a bizalmatlanság a hagyományos médiumokkal szemben. Erre a legjobb példa az, hogyan számolt be a hagyományos amerikai sajtó a 2003-as iraki háborúhoz vezető eseményekről.

A JackandJillpolitics.com oldalt 2006-ban mindössze két blogíró alapította, ma 6 fős a stábja, és havonta 100 ezer látogatója van. "Olyan emberek olvassák, akik nem a szokásos szűrt hírekre kíváncsiak" - fogalmaz Contee.

  • Egyedi háttér jár a lopott XP-hez
    Fekete pont helyett fekete háttérképet kaphatunk a Microsoft-tól, ha másolt Windows XP használatára vetemednénk.

  • 80 éves a magyar ős-TV
    A világ legjelentősebb elektronikai seregszemléjének idén sajátos magyar vonatkozása is van: 1928-ban szintén az IFA-n mutatták be Mihály Dénes ős-televízióját, a "telehor"-t.

  • E-mailező hűtőszekrény az Ifá-n
    A berlini Ifá-n, Európa legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításán általában olyan csecsebecséket mutatnak be, amelyek szórakoztatóbbá teszik az életet.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!