Friss hírek

2009.06.28. 19:03

Újabb művészmozik szűnhetnek meg - RTL Híradó

<p>Újabb három fővárosi művészmozi szűnhet meg ősztől. A tulajdonos a Hunnia, az Európa és a Bem mozi épületét is eladja, mert veszteségesek. A Bem az egyik legöregebb budapesti mozi, 1908-óta vetítenek itt filmeket. Korábban már Kultiplexet és a Kinizsi mozit is elbontották - számolt be az RTL Híradója.</p>

A 101 éves Bem mozit 2003-tól folyamatosan újították fel, úgyhogy teljesen új technikával van felszerelve; dolby stereo és új vászon is van. Az elmúlt 10 évben rendeztek cseh, svéd, szerb és még sok más filmhetet is. A vendégek még keddig mozizhatnak itt, aztán bezár a filmszínház. Tulajdonosa, a Budapest Film Rt. ugyanis eladja az épületet. Valószínűleg ez a város nem képes eltartani 26 art mozi termet. Most előfordulhat az, hogy ebből négy megszűnik - mondta Port Ferenc, a társaság vezérigazgatója.

Nem csak a Bemet adják el. A Hunniára és az Európa mozira is kiírták a pályázatot. Ebben nem szerepel, hogy moziként kell tovább működnie az ingatlanoknak. A befolyt pénzből a Művész mozit újítanák fel. A Budapest Film azért ad túl a három mozi épületén, mert szerintük mindegyik nagyon veszteséges. Az önkormányzat pedig nem költ rá, az üzemeltető fizeti a számlákat, a bérleti díjat.

Az elmúlt években a Kinizsi mozit és a Kultiplexet is eladta a főváros. A döntést azzal magyarázták, hogy drasztikusan csökkent az art mozik jegyeladása. 2008-hoz képest idén harminc százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!