Friss hírek

2009.06.22. 15:09

Rosszallását fejezte ki a török kormányfő az Európai Unióval szemben

<p>A török kormányfő szerint az Európai Unió rosszhiszeműen viszonyul Törökország felvételi törekvéséhez, ami komolyan károsítja az ország csatlakozási folyamat iránti lelkesedését. Recep Erdogan ezt hétfőn közölte egy ankarai összejövetelen, amit a török kormány tartott az uniós országok nagyköveteinek.</p>

"Törökország reform erőfeszítései semmit nem lanyhultak, az Európai Unió hozzáállása azonban rontja a közvélemény lelkesedését, és kikezdi a közvélemény egyetértését, hogy Törökország csatlakozzon a közösséghez. " - közölte Erdogan. A török kormányfő azt is mondta a nagyköveteknek, hogy az Unió "pozitív hozzáállása Törökországhoz, serkentené a török vezetés motivációját a belső reformokra."

Az Európai Unióban Franciaország és Németország ellenzik leginkább Törökország teljes jogú tagságát. A június elején megtartott európai parlamenti választásokon előretörő egyes szélsőjobboldali erők kampányában fontos szerepet kapott a muszlim többségű Törökország uniós tagsága elleni tiltakozás. A szélsőjobboldal szerint ugyanis Törökország EU-tagsága a kontinens iszlamizálása felé vezető út kezdete lenne.

Törökország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, de mindezidáig tíz kérdéskőrről folytak tárgyalások abból a 35-ből, amit teljesítenie kell minden jelöltnek a felvételhez. A tárgyalások akkor lassultak le, amikor Törökország nem volt hajlandó elismerni az EU-tag Ciprust, illetve annak a megszállt területek nélküli görög-ciprióta részét. A megszállt területeken 1983 óta létezik a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság, mint szakadár állam. Nem része Ciprusnak a szigeten fekvő két brit szuverén támaszpont, Akrotíri és Dekélia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!