Miskolc hírei

2011.01.24. 13:10

Science Múzeum: Jövőre nyitnánk

<p>Miskolc - Elkezdődtek a kiviteli munkák, 2012. áprilisában nyit ki a tervek szerint a Science Múzeum.</p>

Milyen lesz az élet ötven év múlva a digitális Magyarországon? Milyen lesz a jövő autója? Hogyan fogunk fűteni, világítani? Hogyan jutunk üzemanyaghoz? Milyen lesz a biztonságtechnika és az élet a jövő otthonában? Ezekre a kérdésekre ad majd többek között választ játékos formában, interaktív kiállításával a Science Múzeum. Szőke Tibor projektvezető szerint 3-3 és fél órát tölthet majd el a látogató a múzeumban úgy, hogy közben szórakozva tanul: mindez a tervek szerint 2012 áprilisától, akkorra tervezik ugyanis a nyitást.

A múlt héten adták át a területet a kivitelezőknek, azaz elkezdődött az egyetemi fűtőműből a múzeum építése. Nagyjából 11 hónap alatt, azaz év végére készül el az 1,9 milliárdos beruházás építési része, ezután kezdődik a „beltartalom” beépítése.

Három csoportban

Nyolc tudományterületet mutatnak be a múzeumban három csoportba szedve. Az első az Elemek és erők címet viseli, ebbe a földtudomány, az energetika és a vegyipar tartozik majd. A második az anyagtudomány, a nanotechnika témakörében készül: a tudományterületeket úgy mutatják be, mintha az anyag belsejében utazna a látogató. A harmadik csoport a gépészet, informatika, elektronika: azaz egy szóval mechatronika. Több mint száz játszóeszközt terveznek, a végső tervek után kezdődhet a beszerzésükhöz elengedhetetlen közbeszerzési eljárás. Úgy 800-1000 tételre kell kiírni...

- Kemény munka lesz, hiszen nagyon aprólékosan ki kell dolgozni, mely játékhoz mire lesz szükségünk - magyarázta a projektvezető. Megjegyezte, 270 hasonló intézmény kínálatát vizsgálták végig a nagyvilágban, volt, ahol személyesen nézett körül, volt, amit az interneten tanulmányozott. A belső tartalom kialakítását Eleőd Ákos tervezi.

Élénkíti a gazdaságot

A Science Múzeumnak erős gazdaságélénkítő hatása is lesz, hangsúlyozta. Húsz munkahelyet teremt, a nyertes kivitelező cég is miskolci társaság. Az intézmény közvetlen előnyt jelent majd a Miskolci Egyetemnekis, hiszen beiskolázási stratégiájához remekül illeszthető a múzeum tematikája. Ha jól sikerül a kiállítás, akkor a város olyan attrakcióval gazdagodhat, amely nincs máshol az országban. Szőke Tibor szerint sokan ezért az attrakcióért érkezhetnek majd Miskolcra, azaz a turisztikai kínálat is bővül.

 Fontos része lesz a múzeumnak az is, hogy több, a világpiacon vezető szerepet betöltő energetikai, informatikai, távközlési céggel folytatnak tárgyalásokat, azért, hogy a múzeumban mutassák be elsőként fejlesztéseiket.

- ÉM-HM -

 


 

Nyitás után: folytatás

A tartalmi rész kapcsán korábban már beszámolt lapunk a részletekről. Mint ahogy arról is, hogy a fűtőmű 8 ezer négyzetméteres, ebből úgy 4 ezernyi lesz a kiállítótér, a többi a kiszolgáló- és a közlekedő terület. Fontos, hogy bár a maga az interaktív múzeumi tér lesz az épület fő funkciója, de lesznek más művészetek befogadására alkalmas helyszínek is. Egy ezer négyzetméteres, 18 méter belmagasságú teret nem szabdalnak szét, itt akár színházi előadásokat is tarthatnak, ezren is beférnek, ekkora nagyságú terme nincs is Miskolcnak. Fontos helyszíne lehet az operafesztiválnak is. A múzeum megnyitásával nem ér majd véget a munka. Rendszeresen meg kell majd újulnia - a tapasztalatok szerint kétévente - úgyhogy kezdődhet is egy újabb tárlat előkészítése. Szó lehet egy teljesen új megépítéséről, de arról is, hogy a világ más science múzeumaiból érkezzenek Miskolcra vendégkiállítások. A miskolci is bérbeadható majd, akár cserealap is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!