Friss hírek

2009.12.14. 09:28

Egy brit felmérés szerint a kórházi takarítók több értéket termelnek, mint a bankárok

<p>Értékesebbek a társadalom számára a kórházi takarítók, mint a bankárok. - ezt állítja egy brit agytröszt (think tank), amelynek kutatási tanulmányát hétfõn ismertette a BBC.</p>

A New Economics Foundation szerint a kórházi takarítók a fizetésük minden egyes fontjáért tíz font értéket hoznak létre. A bankárok ellenben pénznyelõk az ország számára azon károk miatt, amelyeket a világgazdasági válságban okoztak. Az agytröszt számításai szerint minden font, amit egy bankár keres, a krízis miatt hét fontos veszteséget termelt eddig, átlagban. Tanulmány szerint a bankárok felelõsek a bizalmatlanságért és a túlfogyasztásért.

A tanulmány kapcsán a New Economics Foundation azt közölte, hogy egy új módszert használtak a munkaértékelésnél, hogy kalkulálni tudják az egyes munkatípusok társadalmi hozzájárulását. Ebben az új módszerben -közölte az agytröszt- elsõ ízben számoltak a munkáknak a közösségek és a környezetre gyakorolt hatásaival is.

Eilis Lawlor, a New Economics Foundation szóvivõje azt mondta, hogy a fizetési szintek gyakran nem mutatják meg, hogy milyen valódi értéket hoznak létre a munkát végzõk. "Egy társadalomnak szüksége van olyan fizetési szerkezetre, amely azokat jutalmazza, akik jelentõs szociális elõnyöket hoznak létre. Sokkal inkább, mint azok, akik profitot termelnek, de a társadalom és a környezet rovására.." - közölte Lawlor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!