Magyarország

2018.11.07. 12:29

Szabálytalanságokat talált az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság működésében az ÁSZ

Budapest - Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) működésében, a szervezet pénzügyi és vagyongazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Budapest - Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) működésében, a szervezet pénzügyi és vagyongazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Az ÁSZ szerdai közleményében kiemelte: a 2014-2016-os év pénzügyi és vagyongazdálkodását vizsgáló ellenőrzés feltárta, hogy az EUTAF belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak az EUTAF-ra vonatkozó irányító szervi feladatellátása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, de az EUTAF 2015. február 19-ig hatályos szervezeti és működési szabályzata nem.

A szervezet belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése, ezen belül a kontrollkörnyezet kialakítása, valamint a belső ellenőrzés működtetése egyik évben sem, a kockázatkezelési rendszer kialakítása és működtetése pedig 2016. október 1-től nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, emiatt nem voltak biztosítottak a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételei.

A szervezet vagyona 2016. december 31-én 1 milliárd 331 millió forint, a teljesített összes bevétele 2016-ban 2 milliárd 630,6 millió forint, a teljesített összes kiadása 2 milliárd 431,4 millió forint volt.

Az ÁSZ ellenőrzése arra az eredményre jutott, hogy a bevételek elszámolása szabályszerű volt. A kiadási előirányzatok felhasználásánál a gazdálkodási jogkörök gyakorlása az ellenőrzött időszakban nem volt szabályszerű, és éves költségvetési beszámolóinak mérlegtételeit leltárral nem támasztotta alá.

A számvevőszék a pénzügyminiszternek egy, az EUTAF főigazgatójának 18 javaslatot tett.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!