Magyarország

2017.03.07. 14:54

Orbán nem szeretné, hogy gazdagok legyünk, és keveset dolgozzunk

Budapest - Orbán Viktor szerint a magyar gazdasági helyzet nem jó, de biztató, és néhány éven belül 5 százalék feletti növekedést szeretne. A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évértékelőjén ostorozta a pestieket és a feltétel nélküli alapjövedelmet, de kiállt az etnikai homogenitás mellett. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Budapest - Orbán Viktor szerint a magyar gazdasági helyzet nem jó, de biztató, és néhány éven belül 5 százalék feletti növekedést szeretne. A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évértékelőjén ostorozta a pestieket és a feltétel nélküli alapjövedelmet, de kiállt az etnikai homogenitás mellett. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Minden vita ostoba, ami azzal érvel, hogy a magyar gazdaság nem fejlődik, mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évértékelőjén. Az Index tudósítása szerint a miniszterelnök azt mondta, az MKIK-t nélkülözhetetlennek tartja: tőlük és a választókerületi képviselőktől kapnak benyomásokat, visszajelzéseket a “földszagú valóságról”.

A város-vidék ellentét máshol is előjött Orbán beszédében. A közmunkáról elmondta, “van mindenfajta tudós elemzés, hogy ez jó-e”, de a kormány ki fog tartani mellette. Arról pedig nem tehet, ha esetleg a városokban bonyolultabb az élet, és nem látják olyan tisztán a gazdaságot, mint ahogy ő látta a falujában.

“Lehet, hogy Pesten ez nem érthető” – mondta később, de a természetet fenntarthatóan, kulturáltan kell kezelni. Emellett a magyarok mindig nagyban gondolkoztak, ezért az olimpia egy bordatöréssel ér fel, “mert mi egy nagy nép vagyunk”, nagyra kell vágyni, gazdaságpolitikai értelemben is.

Nem jó, de biztató a gazdasági helyzet

Beszélt arról is, hogy sokat vitáztak azon, hogy szükség van-e nemzeti, magyar kézben lévő bankrendszerre. De szerinte egyértelmű, hogy van, mivel a válság idején a külföldi bankok hazavitték a pénzt, és nem nálunk hiteleztek. “A pénznek nincs szaga, de a tulajdonosának van” – mondta.

Szerinte a magyar gazdasági helyzet nem jó, hanem biztató – de annál többre van szükség, mint amit eddig csináltak, hogy ne csak biztató legyen. Orbán nagy dolgokat akar, azok javíthatják tovább mostani helyzetünket. És ami nekünk fontos, azt nem véletlenül “gáncsolják Brüsszelből” – itt a Budapest–Belgrád-vasútvonal bővítését hozta példának. Orbán 3-5 százalék fölötti növekedést szeretne, 2020 után pedig 5 százalék fölöttit,

Orbán kiállt a feltétel nélküli alapjövedelemmel szemben, mert az ellentétes az általa elképzelt munkaalapú világgal. “Az olcsó energiára Orbán szerint nincs más megoldás, mint az atomerőmű, az ő műszaki-gazdasági tudása alapján a paksi bővítéssel lenne a legolcsóbb az energia, és megkérte a jelen lévő vállalkozókat is, hogy álljanak ki emellett” – írja az Index.

Hozzanak vendégmunkásokat, de csak fű alatt

Orbán hálás volt Matolcsy György jegybankelnök embereinek, hogy elkészítették a versenyképességi programot, de ezen kívül az is fontos, hogy “ezt a hazát hogyan lehet fölértékelni”. Szerinte ennek első része az etnikai homogenitás.

Ez a már ittélőkre nem vonatkozik, mert az “egy bizonyos hálón” belül van, de nem lehet mindenkit akárhonnan befogadni, mert vannak kulturális integrálhatatlan kultúrák. Azt viszont nem mondta el, melyek ezek, csak hogy az lenne jó, ha még egy szálloda recepciósa is magyar lenne.

Amikor Orbánt a munkaerőhiányról kérdezték, azt mondta, nem lehet nyilvános vendégmunkás-program az országban, mert az azonnal “megpendít egy húrt” az emberek fejében. Ettől függetlenül biztatják a cégeket, hogy hozzák be őket, viszont csak átmenetileg. Orbán nem szeretné, ha vendégmunkások végeznék az alacsony képzettséget igénylő munkákat, mert akkor ahogy gazdagodnánk, úgy dolgoznánk egyre kevesebbet.

És bár ez jól hangzik, szerinte ellen kell állni ennek a csábításnak. Szerinte hosszú távon jobb, ha mi csináljuk az alacsonyabb képzettséget igénylő munkákat is, csak a dolgozók legyenek megbecsülve.


Orbán Viktor szerint Magyarország elképesztően sikeres, még Nyugat-Európából is ide fognak menekülni az emberek. Nőnek a bérek, jó a közbiztonság, a miniszterelnököt csupán a robotok zavarják, és az, hogy nem születik elég gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!