Orbán: Minden szép és jó, csak születhetne több gyerek

Akt.:
Budapest, 2017. február 10. Orbán Viktor miniszterelnök (k) hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2017. február 10-én.
Budapest, 2017. február 10. Orbán Viktor miniszterelnök (k) hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2017. február 10-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – Orbán Viktor szerint Magyarország elképesztően sikeres, még Nyugat-Európából is ide fognak menekülni az emberek. Nőnek a bérek, jó a közbiztonság, a miniszterelnököt csupán a robotok zavarják, és az, hogy nem születik elég gyerek. Albert Ákos az Abcúgon.

A holnap miatt nincs okunk idegeskedni”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédén. Orbán 19-ik alkalommal értékelte az évet, ez szerinte is sok.

Ennyi már gombócból is sok”

– mondta. Váratlan történelmi fordulópontról, és dübörgő Magyarországról beszélt, ahol az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki nyugodt lehet, folyamatosan nőnek a bérek, a közbiztonság rendben van, a határokat jól őrzik.

Nem volt unalmas év”

– vezette fel Orbán a mondanivalóját, majd húsz percen keresztül arról beszélt, hogy szerinte 2016-ban váratlan dolog történt: a történelem elkezdte felszámolni a liberalizmust. Orbán szerint az emberek megelégelték azt, hogy “gazdagok” és “hatalmasok” írják elő nekik, mint mondhatnak és tehetnek, szerinte ebből az elégedetlenségből fakadt az amerikai elnökválasztás, a Brexit, az olasz kormányváltás, és a magyar népszavazás eredménye.

Orbán szerint már a nyugat-európaiak is elkezdték félteni az országaikat és egyértelműen kirajzolódtak a hadállások: a szuverén államok állnak szemben az unionistákkal, a középosztály a vezetők ellen. Az ellenség pedig a liberális elit, a “a legbizarrabb koalíció”, amely embercsempészekből, jogvédőkből, uniós csúcspolitikusokból áll. Ők azok, akik tervezetten szállítják Magyarországra a migránsokat.

Orbán szerint Magyarország annyival Nyugat-Európa előtt jár, hogy a magyarok már fellázadtak 2010-ben.

Meghirdettük és felépítettük a saját politikai és gazdasági rendszerünket”

– mondta. Ez lett a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A lázadás pedig az IMF elküldését, a bankok és multik megadóztatását, a devizahitelek felszámolását jelentette.

Kevés gyerek születik

Orbán ezek után egyfajta magyar csodáról beszélt, amit az elmúlt hét évben alakított ki a kormány: a gazdaság növekszik, hétszázezer új munkahelyet hoztak létre, csökkent a rezsi, a mingránsokat pedig határvédelemmel tartották távol. Itt még egy poént is megengedett magának: az “igazi menekülteket” természetesen be fogják fogadni, ők viszont majd németek, hollandok, franciák lesznek, akik a hazájukat elveszítve fognak majd Magyarországra érkezni.

Orbán láthatóan lubickolt a szerepében, a fő mondanivalója az volt, hogy Magyarország elképesztően sikeres, ezt pedig olyan mondatokkal nyomatékosította, mint például “semmi nem olyan sikeres, mint a siker”. Külön kiemelte az idei minimálbéremelést, ami szerinte annak a jele, hogy az országnak szüksége van a munkásaira, takarítónőire. Ez szerinte már csak azért is fontos, hogy ne külföldről kelljen munkaerőt keríteni, az országnak ugyanis képesnek kell lennie arra, hogy maga tartsa fenn magát.

A foglalkoztatásról amúgy külön is megjegyezte, hogy a célja az, hogy mindenki dolgozzon.

Személyesen el vagyok kötelezve amellett, hogy Magyarországon egyetlen gyerek se nőjön fel úgy, hogy nem látja a szüleit dolgozni”

– mondta. Méltatta a családtámogatást, és azt, hogy három éves korában minden gyerek óvodába kerül, majd iskolába, ahol megnevelik őket.

Számomra a fejtörést nem a holnap, hanem a holnapután okozza”

– mondta Orbán. Majd rátért arra, hogy bár több a gyerek és a házasság, még mindig fogy a magyar népesség. “Itt nincs áttörés” – mondta, és bár az, hogy ki hány gyereket vállal, személyes döntés Orbán szerint kiszámítható támogatással és életszínvonallal lehet rá hatni.

A gyerekeknél maradva, arra sem lát garanciát, hogy a most születő és iskolába járó gyerekek eléggé hazafias érzelműek lesznek-e majd. Szerinte az iskolában gondosan meg kell nekik tanítani, hogy Magyarország a szenvedélyük legyen. Ezután pedig már-már sci-fibe illően beszélt arról, hogy a tudomány és a robotika fejlődése olyan mértékben halad, ami már az emberi mibenlétet is megváltoztathatja.

Az istenkísértés határmezsgyéjén járunk”

– mondta de ezt nem fejtette ki bővebben.

Most is Brüsszel a legnagyobb ellenség

Végül a miniszterelnök pár pontban felvázolta, milyen ütközetekre számít idén. Szerinte:

  • meg kell védeni a rezsicsökkentést Brüsszellel szemben
  • el kell dönteni, hogy az eljárásuk lefolytatására váró migránsok szabadon mozoghatnak-e, vagy őrizetbe kell-e őket helyezni
  • Enged-e az ország a nemzetközi szervezetek aktivitásának (elsősorban “Soros György határokon átnyúló birodalmának)
  • És végül, vitába kell szállni Brüsszel, amely Orbán szerint gazdasági jogosítványokat akar magához vonni, és meg akarja támadni a magyar kormány munkahelyteremtő támogatásait.

De mindenekelőtt Orbán szerint nem szabad középszerűnek lenni, az önsajnálat kultúráját pedig fel kell váltani a cselekvés kultúrájának.

A miniszterlenöki beszéd alatt a Duna-parton közel 150 ember tüntetett a kormány ellen. Az Együtt szervezte tüntetésen Juhász Péter pártelnök azt mondta, Orbánnal már csak így, fütyülve lehet kommunikálni.

Albert Ákos | abcug.hu


Évértékelő – Orbán Viktor ellen tüntetett az Együtt

Tüntetést tartott a miniszterelnöki évértékelő beszédre időzítve az Együtt a Várkert bazár közelében pénteken. A mintegy száz demonstráló fütyülve fogadta az Orbán Viktor előadására érkezőket.

Évértékelő – Orbán: öt nagy támadást kell kivédeni idén

Öt nagy támadás kivédését tartja a 2017-es év feladatának Orbán Viktor miniszterelnök, aki pénteki évértékelő beszédében azt mondta: ehhez új nemzeti politikára lesz szükség.