Magyarország

2016.07.24. 15:11

Videó: Boltokat zárnak be munkaerőhiány miatt

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már boltokat zártak be a krónikus munkaerőhiány miatt - tudta meg az RTL Híradó. Több üzlet bejáratában pedig tábla figyelmeztet a kiszolgálás átmeneti felfüggesztésére.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már boltokat zártak be a krónikus munkaerőhiány miatt - tudta meg az RTL Híradó. Több üzlet bejáratában pedig tábla figyelmeztet a kiszolgálás átmeneti felfüggesztésére.

A Kereskedelmi Szövetség szerint a boltok egy részének a vasárnapi nyitva tartást kell majd feladnia heteken belül, mert annyira kevés az alkalmazott.

A DK azonnali intézkedéseket követel a kormánytól. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont azt közölte, piaci kérdésnek tekintik a problémát.

Forrás: rtl.hu.


Egyre jobban megfigyelhető az a kettősség hazánkban, miszerint a cégek bizonyos szektorokban munkaerőhiánnyal küzdenek, míg a társadalomban még mindig jelentős számban vannak a munkanélküliek. Mégis hogyan lehetséges ez? A probléma összetett, a megfelelő iskolázottság hiánya és a munkakereslet és kínálat nem egységes eloszlása mind szerepet játszik a helyzet kialakulásában.

Hiába a sok álláskereső, alig találnak jól képzett szakmunkásokat a magyarországi gyárakban. Annyira, hogy egy szügyi üzembe mexikói és orosz munkásokat hívtak, hogy tanítsák be a magyar varrónőket. A szakiskolások sokszor csak elméletben tanulnak meg gépeket kezelni, és bár a duális képzés jó irány lehet, ennél több kell. Közmunka helyett át- és továbbképzésekre lenne szükség, a gyáriparosok pedig több tízezer vendégmunkás behozatalát sürgetik.

Harmadik országból érkező szakképzett munkaerőre van szüksége a munkaerőhiányban szenvedő magyar gazdaságnak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint. A szakképzetlen magyar álláskeresőkkel ugyanis nem lehet feltölteni a versenyszférában lévő üres munkahelyeket.

Kétszer annyi a betöltetlen álláshely Magyarországon, mint 4 évvel ezelőtt - értesült a Világgazdaság. Informatikusból például egy kisvárosnyi szakembert, 22 ezret keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!