Magyarország

2013.06.02. 17:25

Soltész Miklós: az Orbán-kormány családpolitikájának pozitív eredményei vannak

Lakitelek, 2013. június 2., vasárnap (MTI) - Az Orbán-kormány családpolitikájának már jól érzékelhető pozitív eredményei vannak, ezért Európában példaként tekintenek Magyarországra - mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár vasárnap Lakiteleken.

Lakitelek, 2013. június 2., vasárnap (MTI) - Az Orbán-kormány családpolitikájának már jól érzékelhető pozitív eredményei vannak, ezért Európában példaként tekintenek Magyarországra - mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár vasárnap Lakiteleken.

Az államtitkár örömtelinek nevezte azt, hogy az abortuszok száma mára 35 ezer körülire csökkent, míg 2010-ben 41 ezer volt, az örökbefogadások száma a jogszabályi változtatások segítségével nőtt 5-7 százalékkal az elmúlt 2 évben, és növekszik a nevelőszülőkhöz kerülő gyermekeknek a száma is.

Soltész Miklós szerint az anyagi támogatások, a gyermekek helyzetét erősítő, szimbolikusnak tűnő intézkedések együttesen erősítik a családokat.

Az anyagi támogatások közül, a családi adókedvezmény - amit kiterjesztettek az egy és a kétgyermekesekre - komoly támogatást jelent mindazoknál, akik kettőnél is több gyermeket nevelnek, ugrásszerűen nőtt a személyi jövedelemadóból leírható családi adókedvezmény a kereszténydemokrata politikus szerint.

Soltész Miklós fontosnak nevezte a GYES 3 évre történő visszaállítását, ami főleg a szegényebb családoknak volt fontos, mert ők azok akik nem biztos, hogy el tudnak menni a szülés után 1 illetve másfél év után dolgozni. Így még egy évet együtt lehetnek a gyermekeikkel, ami lelki szempontból is nagyon fontos - tette hozzá.

Fontos volt a devizahitelesek megmentése is, mert ha 10-20-30 ezer család az utcára került volna, az tragikus következményekkel járt volna - fogalmazott.

Ugyanilyen fontos lépésnek nevezte a rezsicsökkentést, amely a családoknak évente közel 100 ezer forintot fog jelenteni az idei bejelentések után.

Soltész Miklós pozitívumnak nevezte, hogy a szimbolikusnak tűnő, a családot erősítő dolgok érdekes módon a média sok területén, többek mellett a reklámokban is megjelennek.

Egyre több olyan reklám van, ahol a magzatot mutatják, vagy a kisgyermekek neveléséhez kapcsolódó képsorokat adnak - fűzte hozzá.

Szerinte a korábbi szocialista-szabaddemokrata kormányok a családtámogatási rendszert szétzilálták, mert megszüntették az egy- és kétgyerekesek után járó adókedvezményt, a GYES időtartamát két évre akarták csökkenteni és sok olyan szimbolikus döntés is megszületett, amely magát a családot mint értéket rombolta.

Példaként említette azt, hogy Gyurcsány-Bajnai kormányok idején egy miniszteri rendelet szerint 2010. szeptemberétől azt vezették volna be, hogy amikor az óvodába került volna egy gyermek, akkor "nem fiúként és lányként, hanem 1-es és 2-es" lett volna a megkülönböztetés.

Soltész Miklós felhívta a figyelmet az Egy közülünk című európai polgári kezdeményezésre, amelynek az a célja, hogy az Európai Unióban a fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez és a méltósághoz való jog.

"El szeretnénk érni, hogy 1 millió európai polgár aláírásával közvetlenül felkérjük az Európai Bizottságot, hogy az EU ne támogasson olyan kutatásokat, melyekben megfogant életeket pusztítanak el" - indokolta a kezdeményezést.

Magyarországon már háromszor annyi aláírás összegyűlt eddig, mint amennyit a szervezők az országtól elvárnak, de az aláírásgyűjtés az őszig folytatódik - tette hozzá.

Varnyú Ildikó, az Együtt az életért közhasznú egyesület szakmai vezetője az MTI-nek elmondta: a Lakiteleki Népfőiskola három napos rendezvényén az örökbefogadó családok találkoztak, a találkozót másfél évtizede minden évben megrendezték.

A Lakiteleki Népfőiskolán vasárnap délelőtt szentmisét tartottak a Keresztény Panteonban, majd a mise után háromszor kondult meg a babaharang. Először az elmúlt évben meg nem született babák emlékére, másodszor a megszületett babák örömére és harmadik alkalommal a szülőket, nagyszülőket, nevelőszülőket, kereszt- és bérmaszülőket köszöntve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!