Magyarország

2013.05.31. 18:37

Hoffmann: a tanulmányi versenyek helyezettjei a nemzet szellemi aranytartalékai

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - A magyar nemzet szellemi aranytartalékának nevezte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) eredményesen szereplő fiatalokat a köznevelési államtitkár pénteken a fővárosban. Hoffmann Rózsa a Nemzet Tehetségeiért elnevezésű díjakat adott át versenyeken kiváló teljesítményt nyújtó diákok felkészítő tanárainak, oktatóinak.

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - A magyar nemzet szellemi aranytartalékának nevezte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) eredményesen szereplő fiatalokat a köznevelési államtitkár pénteken a fővárosban. Hoffmann Rózsa a Nemzet Tehetségeiért elnevezésű díjakat adott át versenyeken kiváló teljesítményt nyújtó diákok felkészítő tanárainak, oktatóinak.

A köznevelési államtitkár a rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a díjátadó a tanév kimagasló eseménye, amikor a legkiválóbb diákok és tanáraik eredményeit ismerik el.

Hozzátette: a kormány oktatási programjában a tehetséggondozás hangsúlyos szerepet kapott.

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese arról beszélt, hogy az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legközismertebb és mintegy kilenc évtizedes hagyománnyal bíró versenye. Mint kifejtette: 27 tantárgyból 38 kategóriában zajlott idén a verseny, és azon a középiskolák utolsó két évfolyamára járók vettek részt.

Évente általában mintegy 25 ezer diák, több kategóriában is indul a megmérettetésen. Hozzátette: a mostani versenyen 625 középiskola diákjai indultak el, és a döntőkben 246 intézmény diákjai versenyeztek. Első három helyen 107 diák végzett, és négy olyan diák van, aki nemcsak egy tárgyból ért el dobogós helyezést. Kitért arra is, hogy az első 30 helyezett a felsőoktatási felvételin 25-100 többletpontot szerezhet.

A szaktárca tájékoztatása szerint Nemzeti Tehetség Program keretében alapított, Nemzet Tehetségeiért elnevezésű 30 millió forint keretösszegű díjat ötvenhét pedagógus vehette át sokéves eredményes tehetséggondozó munkája elismeréseként.

A díjazottak kiválasztása az OKTV bizottságok javaslatai, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakértőiből álló testület jóváhagyása alapján történt.

A döntés értelmében 37 felkészítő tanár a 2012/2013. tanévben végzett kiemelkedően eredményes tehetségsegítő munkájáért egyenként 300 ezer forint, 13 kiváló pedagógus több évtizedes munkájának elismeréseként egyszeri 600 ezer forint, a tantárgyi bizottságok munkájának irányításáért 4 bizottsági elnök, illetve 3 ügyvezető elnök félmillió forint jutalomban részesült.

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója elmondta: az intézet az OKTV 1986 és 2011 közötti döntői alapján adatbázist hozott létre, amelyben 18 tantárgy 20 703 döntőbe jutott fiatal és közel ezer pedagógus adatai találhatók meg. A díjazottakat közülük választották ki.

A pénteki ünnepségen húsz matematika szakos tanár kapta meg a Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat, amelyet azok érdemelnek ki, akik matematikából kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeztek. A Balla György Matematikai Alapítvány a matematikaverseny gimnáziumi kategóriája első helyezettjének adott át különdíjat. A földrajz OKTV első három helyezettje - ebben az évben negyedik alkalommal - vehette át a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat.

A díjkiosztó ünnepségen megalakult a Versenyzők klubja, mely a tanulmányi versenyeken sikeres, tehetséges fiatalokat tömöríti.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!