Magyarország

2013.02.05. 17:59

LMP: a Fidesz hagyjon fel az alaptörvény barkácsolásával

Budapest, 2013. február 5., kedd (MTI) - Az LMP arra szólítja fel a Fidesz-frakciót, hogy hagyjon fel az alaptörvény további barkácsolásával, ehelyett inkább kezdjen tárgyalásokat egy részvételi alkotmányozási folyamat elindításáról - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője Rogán Antal szavaira reagált, aki arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP az Alkotmánybíróság döntéseit messzemenően tiszteletben tartva terjeszti majd a parlament elé alaptörvény-módosítási javaslatát.

Budapest, 2013. február 5., kedd (MTI) - Az LMP arra szólítja fel a Fidesz-frakciót, hogy hagyjon fel az alaptörvény további barkácsolásával, ehelyett inkább kezdjen tárgyalásokat egy részvételi alkotmányozási folyamat elindításáról - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője Rogán Antal szavaira reagált, aki arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP az Alkotmánybíróság döntéseit messzemenően tiszteletben tartva terjeszti majd a parlament elé alaptörvény-módosítási javaslatát.Schiffer András arra szólította fel a Fideszt, hogy a "hatalomtechnikai okokból elkövetett" alaptörvény-módosítások helyett inkább kezdjen tárgyalásokat a többi parlamenti párttal egy részvételi alkotmányozási folyamatról. Szavai szerint úgy kellene helyreállítani az alkotmányosságot, hogy annak során biztosítják az állampolgárok érdemi részvételét. Magyarországon jogbiztonságra és egy, a szociális jogállamot biztosító alaptörvényre lenne szükség - jelentette ki a politikus.

Kitért arra is, hogy a kormányoldal "el kívánja tiltani" az Alkotmánybíróságot (Ab) attól, hogy a testület figyelembe vegye saját korábbi állásfoglalásait. A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy tisztázni kell az elképzelés pontos célját. Véleménye szerint annak ugyanis nincs sok értelme, ha csak attól akarják eltiltani az Alkotmánybíróságot, hogy automatikusan figyelembe vegye az elmúlt 24 évben meghozott határozatait. A testület eddig sem tett így, indokolták, hogy miért tekintenek irányadónak egy korábbi határozatot - hívta fel a figyelmet.

Ha viszont a Fidesz eleve eltiltja az Ab-t attól, hogy az elmúlt években hozott határozataihoz hozzányúljon, azzal "beteljesíti az alkotmányosság felszámolását, ez a végpont" - jelentette ki.

Szavai szerint mindez elég furcsa egy olyan párttól, amelyik korábban éppen azt kezdeményezte, hogy az alaptörvényben is legyen hivatkozás a történeti alkotmányra.

Rogán Antal a kedd este kezdődő, évadnyitó gyulai frakcióülést megelőző budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP Alkotmánybíróság döntéseit messzemenően tiszteletben tartva terjeszti majd a parlament elé alaptörvény-módosítási javaslatát.

A frakcióvezető jelezte, egyebek mellett az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontjának alkotmánybírósági megsemmisítése és az új választási eljárási szabályok miatt szükséges alkotmánymódosítás téma lesz a gyulai tanácskozáson is. Egyúttal kijelentette: a napokon belül az Országgyűlés elé kerülő indítvány nem fogja tartalmazni az előzetes regisztrációt sem 2014-re, sem a későbbi időszakra.

Az Ab december végén semmisítette meg az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontját, január elején pedig alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény egyes részeit - köztük az előzetes regisztrációt.

Más fontos témában - folytatta tájékoztatóján Rogán Antal - az Ab az alaptörvényt illetően tartalmi észrevételt nem fogalmazott meg, csak formait, ezért ezek esetében "a formai hibát kijavítva fogjuk az alaptörvény módosítását megfogalmazni".

Az alaptörvény-módosítás emellett rendelkezni fog arról, hogy ezentúl a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhat az Ab-hoz, továbbá arra kérik a testületet, "társadalmasítsa" döntéseit, vagyis hallgassa meg a másik felet is, azt, akiről vagy amelyről döntést hoz.

Azt is kimondják majd, hogy az Ab-nak a jelenlegi alaptörvényből kell levezetnie döntéseit, így korábbi állásfoglalásait nem veheti figyelembe automatikusan. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője elmondta: személyesen is tájékozódott több alkotmánybírónál, akik arról számoltak be, hogy eddig is ez volt az ítélkezési gyakorlat. Ezért semmiképpen nincs szó jogkörkorlátozásról - fűzte hozzá.

Megjegyezte, az egyik alkotmánybíró úgy fogalmazott neki: "ha másképp lenne, akkor az Aranybulla alapján is lehetne döntést hozni, mert az ma már éppúgy nincs hatályban, mint az 1949. évi XX. törvény".

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!