Magyarország

2013.01.31. 19:09

Adósságrendezés - Megállapodásra vár két hevesi önkormányzat

Eger, 2013. január 31., csütörtök (MTI) - Országszerte tizennégy, Hevesben pedig két olyan ötezernél kevesebb lakosú település vár adósságrendezési megállapodásra, ahol korábban jelentős munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre - tájékoztatták az érintett Bükkszék és Poroszló vezetői csütörtökön az MTI-t.

Eger, 2013. január 31., csütörtök (MTI) - Országszerte tizennégy, Hevesben pedig két olyan ötezernél kevesebb lakosú település vár adósságrendezési megállapodásra, ahol korábban jelentős munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre - tájékoztatták az érintett Bükkszék és Poroszló vezetői csütörtökön az MTI-t.

Miközben az ötezer lakosúnál kisebb települések teljes tartozásállományát átvállalta a kormány - mondta egybehangzóan a két független polgármester - az ő falujukat "azért bünteti az állam", mert korábban mertek vállalkozni, és jelentős turisztikai, illetve munkahelyteremtő beruházásokat hajtottak végre. A belügyi tárca arra hivatkozik, hogy túl magas az egy főre jutó adósságuk, ezért nincs egyezség - fűzték hozzá.

Bornemissza János, Poroszló polgármestere felidézte, hogy tavaly adták át 2,2 milliárd forintos beruházással létrehozott, a Tisza-tó és a Tisza-völgye élővilágát bemutató ökocentrumot. Európa egyik legnagyobb édesvízi akváriuma azóta is látogatók tömegeit vonzza - mondta. A szükséges önerőre ezért a háromezer lakosú község 300 millió forint hitel vett fel. Éppen ezt kifogásolja a tárca, amely vizsgálni akarja, hogy felelősséggel vették-e fel a kölcsönt - tette hozzá.

Bornemissza János szerint ez az intézkedés igazságtalan, sok település ugyanis néhány nappal az adósságátvállalás bejelentése előtt vett fel hitelt, de azokban az esetekben nem volt akadálya a megegyezésnek. Úgy érzi, most "orrba verik, mert dolgozott", vagyis baj, hogy értékteremtő beruházást finanszírozott a település.

Zagyva Ferencné, a hétszázhúsz lakosú Bükkszék polgármestere szintén furcsának tartja az eljárást. A falu 1,4 milliárd forintért újította fel és bővítette a világhírű Salvus vízzel működő gyógy- és élményfürdőt. A fejlesztéshez 750 millió forint hitelt vettek fel.

A polgármester azt mondta, furcsának tartja, hogy nincs akadálya a konszolidációnak azoknál a községeknél, amelyek új főtérre, szökőkútra, vagyis igazi fejlesztést nem jelentő beruházásokra költöttek hitelből, náluk viszont igen. Miközben a halmozottan hátrányos kistérségükben gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem hoztak létre új munkahelyet, a gyógyfürdőben ötvenen jutnak megélhetéshez - említette meg Zagyva Ferencné.

A Belügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy tizennégy olyan, ötezer lakosúnál kisebb település van, amelynek csökkentett mértékben rendezik az adósságát június 28-áig. Ezek Alsómocsolád, Harkány, Szabadkígyós, Füzér, Aba, Fertőd, Bükkszék, Poroszló, Besenyszög, Cserkeszőlő, Nagykörű, Újszilvás, Balatonfűzfő és Tótszerdahely. Ezeken a településeken az egy főre jutó adósságállomány kiugróan magas (meghaladja a 200 ezer forintot), és olyan beruházásokra vállaltak kötelezettséget, amelyek eredményekeként jövedelemtermelő, illetve nem a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló létesítmények épültek.

Az érintett tizennégy települést a Belügyminisztérium értesítette a kormányzati döntésről. A konszolidáció mértékének meghatározásáról, az átvállalás pontos idejéről és módjáról a későbbiekben tájékoztatják az önkormányzatokat - közölte a tárca.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!