Magyarország

2012.08.13. 17:32

Augusztus 20. - A meteorológia "forródrótos" kapcsolatban lesz az állami rendezvények szervezőivel

Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - A jelenlegi, még bizonytalan előrejelzés szerint egy hét múlva, az augusztus 20-i állami ünnepen meleg, döntően napos időjárás várható, de még nem zárható ki, hogy a nap második felében zápor, zivatar alakul ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos, "forródrótos" kapcsolatban áll majd az állami rendezvények szervezőivel, s ha a helyzet megkívánja, akkor félóránként jelentést ad.

Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - A jelenlegi, még bizonytalan előrejelzés szerint egy hét múlva, az augusztus 20-i állami ünnepen meleg, döntően napos időjárás várható, de még nem zárható ki, hogy a nap második felében zápor, zivatar alakul ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos, "forródrótos" kapcsolatban áll majd az állami rendezvények szervezőivel, s ha a helyzet megkívánja, akkor félóránként jelentést ad.

Bonta Imre, a szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: ennyivel korábban még nem szoktak órás bontásban prognózist mondani, mivel az 5-6. nap után már sokkal bizonytalanabb az előrejelzés, különösen a csapadék és a szél vonatkozásában. Ezért még korai egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy például a tűzijátékot esetleg megzavarhatja-e időjárási esemény.

Ezen a héten napról napra melegszik a levegő, a hétvégén már kánikulai melegre lehet számítani. Így a jelenlegi előrejelzés szerint jövő hétfőn majdnem biztos, hogy meleg lesz. A bizonytalanságot az okozza, hogy a közelben várható egy hidegfront, amelynek a mozgását még nehéz megítélni, de most úgy tűnik, ha el is éri az országot, akkor inkább csak kedden. A legnagyobb valószínűsséggel tehát túlnyomóan napos, meleg idő lesz, de annak is van esélye, hogy - különösen a nap második felében - zápor, zivatar legyen.

Kovács Zoltán, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár augusztus 7-én, az ünnepi programokat ismertető sajtótájékoztatón azt mondta: az idei ünnepségeket a biztonság és a költséghatékonyság határozza meg, hogy ne ismétlődhessenek meg a 2006-os események, illetve hogy a lehető legkevesebb pénzből a lehető legszínvonalasabb szórakozást nyújtsák a rendezvények. Hozzátette, hogy a vezetésével az ünnepség egész ideje alatt működni fog egy operatív törzs, amely a rendezvények zökkenőmentes és biztonságos lebonyolítását felügyeli.

A meteorológiai szolgálat főosztályvezetője elmondta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által működtetett operatív törzsben mások mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat is részt vesz. A szolgálat ezen felül a Hungarofesttel, az állami ünnepségek fő rendezőivel külön is állandó "forródrótos" kapcsolatban lesz. Ennek keretében folyamatosan adják prognózisaikat, augusztus 17-től 21-ig pedig rendszeres riasztást adnak az esetlegesen kialakuló, veszélyes időjárási jelenségekről.

A rendezvény szervezői a várható heves zivatartevékenységről, ha a szél erőssége meghaladja az óránkénti 60, illetve 90 kilométerest, valamint felhőszakadásról, jégesőről óránként - amennyiben az időjárási helyzet szükségessé teszi félóránként is - kapnak jelentéseket a meteorológiai szolgálattól - mondta Bonta Imre.

Hat évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án, a budapesti tűzijáték ideje alatt kitört vihar következtében öt ember meghalt és sok százan megsérültek.

Az Országgyűlés 2010 júniusában elfogadott egy határozatot, amely rögzíti, hogy a 2006. augusztus 20-án rendezett budapesti tűzijátékkal összefüggésben öt emberéletet és több száz személyi sérülést okozó tragédia történt, a katasztrófát egyértelműen a tűzijáték megszervezésének hibái, a kapcsolódó jogi szabályozás hiányosságai, a vonatkozó jogszabályok jogalkalmazók általi megsértése, valamint az állami vezetőktől fokozottan megkövetelhető, az adott helyzetben általában elvárható magatartási szabályok megsértése idézte elő.

A 2006-os állami tűzijátékkal kapcsolatosan a Magyar Államkincstárhoz összesen 75 kárigény érkezett, ezek megtérítése tavaly augusztusban zárult le. Összesen 56 megállapodást kötöttek meg, amelyek alapján 68 ember részére összesen 251,41 millió forintot utaltak át.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!