Magyarország

2012.06.19. 11:21

LMP: a Miniszterelnökség fizessen a nemzetközi jog megsértéséért

    Budapest, 2012. június 19., kedd (MTI) - Az LMP azt javasolja, hogy nemzetközi jog megsértése esetén a Miniszterelnökség költségvetéséből fedezzék a fizetési kötelezettséget.

 

 

Budapest, 2012. június 19., kedd (MTI) - Az LMP azt javasolja, hogy nemzetközi jog megsértése esetén a Miniszterelnökség költségvetéséből fedezzék a fizetési kötelezettséget.

 

Szabó Tímea és Schiffer András az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra emlékeztet, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint Magyarország megsértette a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, amikor büntetőeljárás során megrovásban részesítette Fratanolo Jánost, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökét, amiért egy rendezvényen ötágú vörös csillagot viselve jelent meg és nyilatkozott a sajtónak.

Hozzáteszik, hogy a kormány azonban a strasbourgi bíróság döntése ellenére is kitartott a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett, és nem értett egyet az ítélet végrehajtásával. Az ítélet időközben véglegessé vált, így a pert vesztet magyar államnak 6400 eurós kártérítést és perköltséget kell megfizetnie. A parlament előtt lévő kormánypárti javaslat szerint azonban az állam helyett a pártoknak kellene állni a "cehhet".

Az LMP álláspontja szerint a Miniszterelnökségnek a kormány koordinálása során biztosítania kell, hogy a magyar jogrend ne sértse meg a nemzetközi jogi kötelezettségeket. A párt ezért úgy módosítaná a javaslatot, hogy ha ezt a kötelezettséget nem teljesítik, és az Emberi Jogok Európai Bírósága vagy az Európai Unió Bírósága fizetési kötelezettséget ró az államra, azt a Miniszterelnökség a költségvetéséből vonják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!