Magyarország

2012.05.02. 10:45

Most szavaznak az államfőről - Áder családjával érkezett a Parlamentbe

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Megkezdődött az államfőválasztás szerdán a parlamentben, tíz óra után néhány perccel. A posztra az egyetlen jelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, akit a Fidesz-KDNP javasolt köztársasági elnöknek.

 

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Megkezdődött az államfőválasztás szerdán a parlamentben, tíz óra után néhány perccel. A posztra az egyetlen jelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, akit a Fidesz-KDNP javasolt köztársasági elnöknek.

A képviselőknek 40 percük van, hogy a titkos szavazáson - az Országház Duna-parti folyosóján - leadják voksukat. A 11 óra 20 percig tartó szünet után a levezető elnök kihirdeti az eredményt. Ha a jelölt megkapta a parlamenti képviselők kétharmadának - 258 képviselőnek - az igen szavazatát, esküt tesz, majd beszédet mond a Házban.

Ha az első forduló eredménytelen volt, második kört tartanak, amelyben ugyancsak 40 percen keresztül szavazhatnak titkosan a képviselők. Az alaptörvény értelmében a második forduló alapján az a megválasztott köztársasági elnök, aki - tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára - a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha második kört kell tartani, és az eredményes volt, akkor azt követően tesz esküt, és mond beszédet a megválasztott köztársasági elnök.

Az ellenzékből a szocialisták és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független politikusok nincsenek az ülésteremben, az LMP és a Jobbik képviselői viszont jelen vannak.

Az MSZP már korábban jelezte, nem vesz részt az új államfő megválasztásában, képviselői a szavazólapot sem veszik fel. A szocialisták ezt azzal indokolták, hogy Áder János személyében pártpolitikus a kormányoldal államfőjelöltje.

Az LMP alapvetően nem bojkottálja a parlament munkáját, részt vesz az ülésen, a szavazólapokat viszont nem veszi fel, és nem ad le voksokat - mondta az MTI-nek Jávor Benedek. A frakcióvezető szavai szerint erről azért döntöttek, mert a jelölési folyamatot abszurdnak tartják, ugyanis az LMP véleménye szerint az a megcsúfolása volt annak, ahogy egy köztársasági elnököt jelölni kellene. Hozzátette, azt viszont nem vonják kétségbe, hogy Áder János "ennek a burleszknek a végén" Magyarország jogszerűen megválasztott köztársasági elnöke lesz.

A Jobbik politikusai felveszik a szavazólapot, de nemmel voksolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!