Magyarország

2012.04.16. 14:36

Országgyűlési törvény - bizottsági módosító növelné a frakciók anyagi támogatását

  Budapest, 2012. április 16., hétfő (MTI) - Növelné a frakciók anyagi támogatását az az alkotmányügyi bizottsági módosító indítvány, amelyet hétfőn nyújtottak be az országgyűlési törvényjavaslathoz.

 

Budapest, 2012. április 16., hétfő (MTI) - Növelné a frakciók anyagi támogatását az az alkotmányügyi bizottsági módosító indítvány, amelyet hétfőn nyújtottak be az országgyűlési törvényjavaslathoz.

A bizottság ülésén a kormánypártok képviselőinek szavazatával támogatták a négy pontból álló módosító indítvány benyújtását az országgyűlési törvényjavaslathoz, amelynek zárószavazását előre láthatólag hétfőn tartják.

A módosító szerint minden képviselőcsoport változatlanul megkapná havonta a 750 ezer forintra emelkedő képviselői alapdíj tízszeresét: 7,5 millió forintot, ezen felül azonban a kormánypártok képviselőnként az alapdíj 20 százaléka helyett 25 százalékra tarthatnának igényt, az ellenzéki frakciók pedig 30 százalék helyett 35 százalékra.

A bizottsági módosító a frakciók működéséhez, a képviselői tevékenységhez szükséges irodai berendezésre és felszerelésre, valamint a frakciók parlamenti és képviselői irodaházi irodáinak működtetésére is nagyobb anyagi támogatást adna. Eszerint a képviselőcsoportok képviselőnként, illetve a független képviselők a tiszteletdíj 10 százaléka helyett 15 százaléknak megfelelő ellátási keretet kaphatnak az Országgyűlés hivatali szervezetének költségvetéséből.

Szintén ebben a módosítóban rendeztek egy a kis létszámú frakciók munkáját érintő szabályozást is. Eszerint minden frakció működését 15 köztisztviselő, valamint a képviselőcsoport minden ötödik tagja után további két felső- vagy középfokú iskolai végzettségű munkavállaló segítheti, ugyanakkor a módosító értelmében kikerült az a megszorítás, hogy a frakciók munkáját segítő munkavállalók létszáma a képviselőcsoport tagjainak létszámát nem haladhatja meg.

A bizottság ülésén szavaztak az országgyűlési törvényjavaslatot előterjesztő fideszes Gulyás Gergely 110 pontban megfogalmazott zárószavazás előtti módosító indítványáról. Ebben többek között arról döntöttek, hogy a tervezett 2013 helyett csak 2014-ben, a következő Országgyűlés megalakulásával lépnének hatályba a parlamenti képviselőkre vonatkozó új javadalmazási szabályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!