Magyarország

2011.05.05. 13:14

Megkezdik az integrációt az állami egészségügyi intézményeknél

<p>Megkezdődik az integráció az állami egészségügyi intézményeknél, első körben az országos intézetekben. Az egységes közbeszerzést, az egységes telekommunikációt, a betegutak összecsiszolását végigvezetik az állami intézményeknél - közölte Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár újságírók előtt csütörtökön, egy egészségügyi konferencia szünetében.</p>

Az államtitkár közölte: megkezdődik egy állami egészségszervezési központ, igazgatóság létrehozása, az első felkérések a szakértői csoportba már megtörténtek. Szócska Miklós úgy fogalmazott: szeretnének példát mutatni a nagytérségeknek, régióknak, megkezdik az integráció lépéseit az állami intézményeknél, első körben az országos intézetekben. Hozzátette: nem feltétlenül szervezeti integrációról van szó.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy június-júliusban meg tudják hozni az egészségügyi ellátórendszer szerkezetével kapcsolatos döntéseket. Az országjárás és a kórházak kérdőíves felmérése után jelenleg folynak a szakértői egyeztetések, és májusban egyeztetnek a budapesti egészségügyi intézményekről is.
Szócska Miklós szerint az előkészítés során a legtöbbet a szakmai alapadatok összegyűjtésével dolgoztak.

Az ellátási körzetek újraszervezésével kapcsolatosan az államtitkár azt hozta fel példaként: bizonyos egészségügyi ellátásokért Csongrád vagy Bács-Kiskun megyéből 200 kilométert kell utazni Budapestre, pedig ott van a szomszédban egy egyetem. A betegutakat rendbe kell tenni, az ehhez kapcsolatos adatok rendelkezésre állnak - jelentette ki.

Szócska Miklós elmondta azt is: a döntéselőkészítésbe beletartozik, hogy a változásban esetleg érintett települések lakóit is megkérdezték, a válaszadók többsége inkább utazna többet, hogy minél jobb ellátást kapjon.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!