Magyarország

2011.02.02. 12:01

MSZP: Szijjártó Péter mondjon le kiemelt fizetéséről

<p>Pofátlanság, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótitkárként kétszer annyit keres, mint a belügyminiszter - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője.</p>

Az ellenzéki politikus Szijjártó Péter vagyonnyilatkozatára hivatkozva hozzátette: a több mint 2 millió forintos havi fizetés meghaladja a miniszterelnök javaslatára bevezetett bérplafont. Molnár Csaba egy törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely a későbbiekben nem tenné lehetővé az ilyen kiugró állami juttatások kifizetését.

A kormány kifejezetten Szijjártó Péter számára hozta létre a miniszterelnöki biztosi posztot - mondta Molnár Csaba. Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: Szijjártó Péter országgyűlési képviselőként havonta 1.229.000 forintot keres, amelyhez a miniszterelnöki biztosi pozíció miatt további 997.000 forint jár. Mint Molnár Csaba fogalmazott, "Orbán Viktor házi kedvence" így sajtótitkárként összesen 2.226.000 fointot kap havonta, amelyhez megkapja még az államtitkároknak is járó szolgálati autót és titkárságot. Az ellenzéki politikus pofátlanságnak nevezte, hogy amíg azok a miniszterek és államtitkárok, akik országgyűlési képviselők is, utóbbi pozíciójukért mindössze 230.000 forintos alapfizetésüket kapják meg, addig Szijjártó Péter ennél 1 millió forinttal többet kereshet. Molnár Csaba felszólította Szijjártó Pétert, hogy ezt az elmúlt félévben felvett havi 1 millió forintot fizesse vissza az államkasszába. Az ellenzéki politikus hozzátette, a törvénymódosító ja vaslat célja, hogy ne lehessenek kivételezett kormánytisztviselők.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint a parlament elmulasztotta szabályozni, hogyan viszonyul egymáshoz az országgyűlési képviselői és a miniszterelnöki biztosi javadalmazása, és ez a vagyonnyilatkozatok soros leadásakor derült ki. Havasi közleménye szerint a hibát orvoslandó Szijjártó Péter és Ágh Péter országgyűlési képviselők törvénymódosító javaslatot készítettek, amely szerint a miniszterelnöki biztosra is az állami vezetőkre vonatkozó általános szabályok lesznek érvényesek abban az esetben, ha a miniszterelnöki biztos egyben országgyűlési képviselő.

Miniszterelnöki biztos jelenleg egy van, Szijjártó Péter, aki egyúttal parlamenti képviselő is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!