Magyarország

2010.12.30. 11:16

A terézvárosi csendrendelet mielőbbi felülvizsgálatát és visszavonását kezdeményezte az ombudsman

<p>Felhatalmazásán túlterjeszkedve hozta meg az üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó úgynevezett "csendrendeletét" a terézvárosi önkormányzat az ombudsman szerint.</p>

Szabó Máté országgyűlési biztos emiatt kezdeményezte a rendelet mielőbbi felülvizsgálatát és visszavonását a kerületi képviselőtestületnél. Szabó Máté ombudsman jelentése szerint az önkormányzat a kerületi lakosok magánszférához való jogának védelmére alkotmányosan aggályos eszközt választott.

A törvényi felhatalmazás az ombudsman szerint olyan lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy általános jelleggel szabályozza, hogy az üzleteket este 22 és reggel 6 óra között milyen időszakban kell zárva tartani. A képviselő-testület a helyi sajátosságoknak megfelelően egyes övezetekben eltérő kötelező zárva tartási időt állapíthat meg vagy további feltételeket írhat elő.

A terézvárosi "csendrendelet" szerint az üzleteknek éjszakai zárva kell tartaniuk, de a jegyző kiadhat ettől eltérő engedélyt, ha az adott üzlettel egy épületben lakók hozzájárulnak és szakértő igazolja, hogy megfelelő szintű a zajkibocsátás is. A biztos megállapította, hogy az önkormányzat a külön "engedélyezési eljárásrend" megalkotásával nemcsak túlterjeszkedett a felhatalmazáson, hanem az elfogadott rendeletében kifejezetten felülírta a hatályos törvényi szabályozást. Semmi nem zárja ki az engedélyek megadásával kapcsolatos visszaéléseket, mert a "csendrendelet" alapján kialakított engedélyezési gyakorlat önkényes, és az átláthatóságot csökkentve kiszámíthatatlan módon korlátozza a kerületben az üzletek működési szabadságát. Az ombudsman szerint a visszás helyzeten az sem változtat, hogy - a jegyző tájékoztatása alapján - senki nem adta vissza a rendelet hatására a működési engedélyt.

A biztos ezért felkérte a terézvárosi képviselőtestületet, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a kifogásolt rendeletet. Szabó Máté ombudsman kezdeményezte a jegyzőnél, hogy a rendelet alapján kiadott valamennyi határozatot haladéktalanul vonja vissza.

A jelentés kitér arra is, hogy az ombudsman gyakorlatában rendszeresek azok a panaszok, amelyek egyes üzlettípusok esetében hiányolják a hatóságok, így a jegyzők intézkedéseinek elmaradását és az ellenőrzések eredménytelenségét. A biztos ezért felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a vendéglátóhelyek környékén élők magánszférához való jogának védelmére kezdeményezze a kereskedelmi törvény módosítását. Olyan módosításra van szükség Szabó Máté szerint, ami előírja, hogy a vendéglátó üzletekben az éjszakai zene- és műsorszolgáltatáshoz a kereskedelmi hatóság engedélye kell.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!