Magyarország

2010.11.23. 15:20

Kövér: Az új kormány új lendületet adhat az ukrán-magyar kapcsolatoknak

<p>Új lendületet adhat Magyarország és Ukrajna kapcsolatának a két ország parlamenti elnökének kedden aláírt megállapodása - mondta az aláírást követően a magyar Országgyűlés elnöke.</p>

Kövér László stratégiai partnernek nevezte Ukrajnát, amellyel pragmatikus, kölcsönös érdekeken alapuló együttműködést kell kialakítani és fenntartani. Volodimir Litvin, az ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy Ukrajna hozzájárulhat Európa egységesebbé válásához.

Kövér László szerint új lendületet kell adni a magyar-ukrán kapcsolatoknak. Az Országgyűlés elnöke hozzátette: bár az elmúlt években a kétoldalú kapcsolatok nem voltak rosszak, de nem merítették ki a benne rejlő lehetőségeket. A magyar házelnök szándékai szerint a kormányváltással új fejezet nyílik a két ország kapcsolatában.

Ukrajna hazánkra, mint partnerre, szövetségesre és barátra számíthat - fogalmazott Kövér László. Ezek közé tartozik a vízumkötelezettség fokozatos feloldása. Az Országgyűlés elnöke szerint a magyarországi ukrán és az ukrajnai magyar kisebbség összekötő kapocs a két ország között. Kövér Lázsló hozzátette: Ukrajna hidat képez Oroszország felé, és meghatározó szerepet játszik Magyarország, így az EU energiabiztonságában is.

Mindkét ország sokat tesz a területén élő kisebbségek - közöttük az ukrajnai magyarok és a magyarországi ukránok - helyzetének javításáért - mondta Volodimir Litvin. Az ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy még sok a feladat, és nagy terveik vannak. A kijevi házelnök a két ország közötti együttműködés szempontjából fontosnak nevezte a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökséget, valamint az Európa Tanács ugyancsak jövő évi ukrán elnökségét. Volodimir Litvin reményi szerint Ukrajna hozzájárulhat Európa egységesebbé válásához.

A két parlamenti elnök megállapodást írt alá a magyar Országgyűlés és az ukrán Legfelsőbb Tanács közötti együttműködés fejlesztéséről. Litvin házelnök kijevi látogatásra hívta Kövér Lászlót. Az Országgyűlés elnöke kedden bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jövő januárban Kijevbe utazik, ahol Viktor Janukovics elnökkel találkozik.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!