Magyarország

2010.11.10. 18:00

Költségvetési bizottság: mehet általános vitára a büdzsé tervezete

<p>Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés költségvetési bizottsága a jövő évi büdzséről szóló törvénytervezetet szerdai ülésén. A parlamenti vitát a 18 kormánypárti képviselő támogatta, míg a 6 ellenzéki honatya nemmel voksolt.</p>

A kormány képviselője a jövő évi büdzséből a 2,94 százalékos hiánycélt emelte ki, amely az uniós csatlakozás óta először csökken 3 százalék alá. Hangsúlyozta, hogy 3 százalékos növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számolnak, illetve a külkereskedelmi mérleg számai is emelkedni fognak. Összességében a jövő évi költségvetés számai szerint az emberek és a vállalkozások is jelentős többletjövedelemhez jutnak - főként az adóváltozásoknak köszönhetően - az állam pedig spórolni tud saját magán.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a bizottság előtt azt mondta, hogy a GDP-növekedés és az infláció várt értéke is közel van a tanács által számolt eredményekkel. Szerinte óvatos tervezésre vallanak a számok, így az egyenleg akár a GDP fél százalékával is jobb lehet a törvényjavaslatban megjelöltnél. Ugyanakkor az elnök szerint túlságosan optimista az a tétel, amely a lakosság fogyasztásának 3,9 százalékos emelkedéséről, illetve a beruházások növekedési üteméről szól. Emellett úgy látják, hogy a kormányzati fogyasztás 7,6 százalékos csökkenése valójában csak a töredéke lesz. Kopits György beszélt arról is, hogy azzal a kormányzati szándékkal szemben, miszerint 2014-ig 400 ezerrel bővülne a foglalkoztatottak száma, számításaik szerint csak 100 ezres bővülés valósul meg.

A hiánycél tartható

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a bizottság előtt azt mondta, hogy a törvénytervezetben szereplő hiánycél tartható. Problémásnak nevezte ugyanakkor, hogy az ideiglenes adóintézkedések lejárta után a hiány újra növekedésnek indulhat, bár ezt ellensúlyozhatja a gazdasági növekedés.

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés megfelel a választók akaratának, ezért támogatja a kormánypárt. A kormánypárti képviselő a bizottsági ülésen beszélt arról is, hogy a válságadó 3 évre, azaz 2010-re, 2011-re és 2012-re szól. Ezután tárgyalni fognak egy új rendszerről, amelynek köszönhetően - számításaik szerint - a válságadónak nagyjából a felének megfelelő bevétel lehet.

Szekeres Imre szocialista képviselő szerint ugyanakkor nem megfelelően előkészített a büdzsé tervezete, nagy a kockázata annak, hogy az előirányzott növekedés és az infláció mértéke tartható-e. A politikus emellett hiányolta a költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvényeket is. A Jobbik ugyancsak nem tartja alkalmasnak általános vitára a költségvetési törvényt, ahogyan az LMP sem, a párt ugyanis fiatal- és szegényellenesnek tartja.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!