Magyarország

2010.11.16. 17:30

A Jobbik is kivonult az alkotmányozási egyeztetésekről

<p>A Jobbik kedden kilépett az Alkotmány-előkészítő eseti bizottságból, miután a kormánypárti többség javaslatainak kilencven százalékát leszavazta - áll az ellenzéki párt keddi közleményében.</p>

Az MSZP és az LMP három héttel ezelőtt jelentette be, hogy nem vesz részt az alkotmány-előkészítési munkában, miután Lázár János fideszes frakcióvezető a parlament elé terjesztett három, a 98 százalékos különadóval kapcsolatos törvényjavaslatot, köztük az alkotmány módosítását, amellyel korlátozták az Alkotmánybíróság hatáskörét.

Az alkotmányozó bizottság kormánypárti többsége elutasította egyebek mellett a Szent Korona-tanon alapuló új alaptörvényre tett jobbikos indítványt, a magyar föld és természeti kincsek idegen tulajdonba adásának, illetve a magyar katonák hadüzenet nélküli külföldi bevetésének tilalmát is - áll az eseti bizottságból való távozás indoklásában. A Jobbik szerint a fideszes képviselők vita nélkül söpörték le a szociális jogállamra, az államfő nép általi megválasztására, a mentelmi jog eltörlésére, az országgyűlési képviselők visszahívhatóságának megteremtésére, valamint az álláshalmozás megszüntetésére vonatkozó kezdeményezéseiket is.

A Jobbik 27 javaslatából a bizottság mindössze hármat engedett tovább a plenáris ülésre: a magzati élet védelmét, a határon túli magyarság szavazati jogának megadását és a mindenkori kormányfő egyszerű bizalmatlansági indítvánnyal történő leválthatóságát. Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmaz, hogy javaslatai döntő többségének leszavazásával a Fidesz saját szavazóinak zömét is arcul csapta.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!