Magyarország

2010.10.20. 19:34

VÖRÖSISZAP - Sok megmentett állat állapota továbbra is kritikus - RTL Híradó

<p>Több macska és kutya még mindig kritikus állapotban van az iszapömlés miatt az állatkórházakban. Szerda reggel két macska is elpusztult, olyan súlyos égési sérüléseket szenvedtek a lúgtól.</p>

Több mint 200 állatot mentettek meg az állatvédők. Amelyik túléli és jelentkezik érte a gazdája, hazaviszik, amelyikért nem, azt örökbe adják majd. Az állatvédő szervezetek nyílt levélben kérik a kormányt, hogy hozzanak létre regionális állattartó telepeket. Kész csodának nevezték ugyanis a civilek, hogy az iszapkatasztrófa után be tudták fogadni a sérült állatokat - hangzott el a szerda esti RTL Híradóban.

Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője elmondta: több kutya még mindig akut orvosi kezelésre szorul, sőt a macskák állapota az elmúlt napokban vált kritikussá, mert nyalják folyamatosan a vörösiszapos testüket. Sokuk még kórházban van, és több állatvédő szervezet vett át néhányat.

A devecseri polgármesteri hivatal falán kint vannak a megmentett állatok fotói, ezen látszik, melyik hova került. Nemcsak kutyát és macskát mentettek, hanem baromfit, őzet, ékszerteknőst és még egy sünt is. Körülbelül 200 állat van a 9 súlyponti állatvédő szervezetnél.

Az állatvédő szervezetek nyílt levélben arra kérik a kormányt, hogy hozzanak létre regionális állattartó telepeket, ahová az elkobzott vagy természeti katasztrófában megsérült állatokat el lehet helyezni. A menhelyek nagy része teljes kihasználtsággal működik ugyanis.

Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója az RTL Híradónak azt mondta: az amúgy is telített menhelyekre olyan nyomást gyakorol egy ilyen katasztrófahelyzet, hogy ez már elviselhetetlen. Hatósági megoldást kéne találni erre a problémára - tette hozzá.

Arra is kérik a kormányt: készítsenek akciótervet a hatóságok és a civilek között, hogy ezentúl sokkal szervezettebben tudjanak állatvédelmi akciókat szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!