Magyarország

2010.10.19. 17:14

Polgármester eskü nélkül

<p>Négy önkormányzati képviselő a kivonulásával akadályozta meg, hogy esküt tegyen Somoskőújfalu újraválasztott polgármestere. Lichner András négy évvel ezelőtt került a Salgótarjánról levált település élére, nyáron egészségi okokra hivatkozva lemondott, majd októberben újraindult a választáson.</p>

A kivonuló képviselők egyike, Molnár Zoltán a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Lichner András elveszítette a bizalmukat, amikor az önkormányzati kasszából jogtalanul utalt pénzt egy ismerősének. A polgármester ellen fegyelmi eljárást is folytatott a testülete, s elmarasztalta. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a polgármester ellen sikkasztás gyanújával büntetőeljárás indult korábban, a még lezáratlan ügyet közben hivatali visszaéléssé minősítettek át és a balassagyarmati rendőrkapitányságról a megyei rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalták.

Tóth László, a település jegyzője a Független Hírügynökségnek elmondta: az önkormányzati képviselők a saját esküjük letétele és a megbízólevelük átvételét követően kivonultak a kedd esti alakuló ülésről, s emiatt a hattagú testület nem folytathatta a munkáját, a polgármester így esküt sem tehetett. A Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője, Nagy Zsuzsanna közölte: a polgármesternek a beiktatásához a testület előtt kell esküt tennie, igaz ennek elmaradása nem jár egyértelmű jogkövetkezménnyel.

Lichner András többszöri megkeresésre sem válaszolt a Független Hírügynökség kérdéseire. Tóth László jegyző közölte: jövő hétfőn újra összehívják Somoskőújfalu képviselő-testületét, s akkor a polgármester újra megpróbálhat esküt tenni a képviselők előtt. Ha a képviselők nem akarnak a polgármesterrel együtt dolgozni, akkor hat hónap múlva új választást írhatnak ki a nógrádi településen.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!