Magyarország

2010.09.24. 12:12

Meghalt a 91-es szovjet puccs egyik vezetője

<p>Meghalt Gennagyij Janajev, az 1991-es moszkvai puccskísérlet egyik vezetője pénteken. Egy ideig alelnök is volt, majd a Szovjetuniót néhány napig vezető bizottság élére állt.</p>

Az Interfax hírügynökség kórházi források alapján közölte, a 73 éves "Janajev hosszú és fájdalmas betegség után halt meg", miután csütörtökön beszállították egy moszkvai kórházba. A politikus évek óta tüdőrákban szenvedett.

Gennagyij Janajev vezette azt a puccskísérletet, amely még Mihail Gorbacsov szovjet elnök vezetése alatt történt 1991 augusztusában. Míg Gorbacsov a Krím-félszigeten töltötte vakációját, Janajev alelnök rendkívüli állapotot hírdetett ki, és elrendelte a szovjet elnök házi őrizetét. A hatalmat a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága vette át, amelynek Janajev lett a vezetője. Néhány nap után végül Borisz Jelcin, az Oroszországi Föderáció akkori elnöke segítségével leverték a puccskísérletet, amelynek vezetőit bebörtönözték. Janajev 1994-ben amnesztiával szabadult.

"Janajev érdekes, bonyolult és kiváló életet élt" - mondta Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunisták vezére, aki hozzátette, sajnálja, hogy a puccsisták nem voltak határozottabbak, és "nem tudták megmenteni országunk egységét". A Szovjetunió a puccs után már csak néhány hétig létezett: 1991 december 8-án a helyébe lépett a Független Államok Közössége (FÁK), amelyhez azonban már nem mindegyik szovjet utódállam csatlakozott.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!