Magyarország

2010.09.01. 18:22

Megalakult a Terrorelhárítási Központ

<p>Magyarország egy újabb nagy lépést tesz abba az irányba, hogy erős és modern ország legyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a Terrorelhárítási Központ megalakulása alkalmából tartott állománygyűlésen.</p>

A kormányfő szerint a mai világban az új biztonsági kihívások között első helyen szerepel a terrorizmus, egy modern ország pedig nem fordíthat ennek hátat, józan ésszel szembe kell néznie a veszéllyel. A szerdán megalakuló új szervezet feladata egyebek mellett a terrorcselekmények megelőzése és elhárítása, valamint az államfő és a kormányfő állandó védelme. Az új Terrorelhárítási Központ főigazgatója Hajdú János rendőr dandártábornok lett.

Magyarország jövője szempontjából fontosnak és nagyjelentőségűnek nevezte Orbán Viktor a Terrorelhárítási Központ megalakulását, az új szervezet szerdai állománygyűlésén. A kormányfő szerint az ország ezzel újabb nagy lépést tesz abba az irányba, hogy erős és modern ország legyen, olyan, amely képes megvédeni a polgárait.

Katonai átrendezőség a világban

Orbán Viktor szerint csaknem 9 évvel a szeptember 11-i terrortámadás után nyugodtan kimondható, hogy a világban globális és korszakos átrendeződés zajlik katonai értelemben is. Az újonnan formálódó világrendben alapvetően megváltoznak a nemzetbiztonság feltételei is, az új biztonsági kihívások között pedig első helyen a terrorizmus szerepel. A miniszterelnök szerint egy modern ország a XXI. század elején nem fordíthat hátat ennek az új kihívásnak, józan ésszel szembe kell néznie ezzel a veszéllyel és felkészülni arra, hogy a polgárait megvédje. Mint fogalmazott, egy fejlett és erős országhoz ma már elengedhetetlen egy jól szervezett, jól felszerelt és kiválóan képzett emberekből álló önálló Terrorelhárítási Központ - Magyarország mától e tekintetben is modern országnak számít.

Orbán Viktor az új szervezet tagjait kiváló, különleges képességű, tapasztalt szakembereknek nevezte, akik mostantól Magyarország és a magyar emberek biztonságának kiemelt felelősséget viselő védelmezői. A kormányfő bízik képességeikben, felkészültségükben és hazafiasságukban, ezért cserébe pedig mindent meg fognak tenni, hogy munkájukat a lehető legjobb feltételek között végezhessék.

A Terrorelhárítási Központ feladata

Az alakuló állománygyűlésen Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmus-ellenes koordinátora azt emelte ki, hogy a magyar rendészet döntő fontosságú lépést tett, Magyarország az elsők között felismerte jelentőségét annak, hogy egy hatékonyan működő szervezet mennyire tud segíteni a tragédia megelőzésében.

Az új Terrorelhárítási Központ feladata - egyebek mellett - a terrorcselekmények megelőzése és elhárítása, valamint az államfő és a kormányfő állandó védelme. A szervezet főigazgatója Hajdú János rendőr dandártábornok lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!