Magyarország

2010.08.03. 12:21

Jobbik: alkotmánysértő a képviselői helyettesítés

<p>Súlyosan sérti a képviselői mandátum egyenlőségének alkotmányos elvét, hogy a bizottsági tagok megbízottjuk útján részt vehetnek a bizottsági üléseken, ezért a Jobbik házszabály módosítási javaslatot küldött az Országgyűlésnek - mondta Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese kedd délelőtti sajtótájékoztatóján.</p>

Balczó Zoltán elmondta: jelenleg az Országgyűlés házszabályának hatályos rendelkezései lehetővé teszik, hogy a bizottsági tag a bizottság ülésein helyettese útján vegyen részt. Így a vitát követő szavazáskor a helyettesítési megbízást kapott képviselők mindkét kezüket magasba emelve kétszeres szavazattal vesznek részt a döntésben, noha magában a vitában nem vesznek részt. Hozzátette: a képviselő tudatosan vállalja a választók meghatározott csoportjának képviseletét, és ezt a választók el is várják tőle. Amikor a képviselő nem vesz részt a bizottság ülésén, ugyanakkor szavazati jogát átadja, akkor ezt a vállalását nem teljesíti.

Dúró Dóra szóvivő szerint a jelenlegi helyzet fenntartása mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek érdeke, ugyanis az önkormányzatokban is érintett képviselőket ily módon tudják tehermentesíteni a parlamenti munkában való részvétel alól. Ezért is nyújtotta be a Jobbik a rendkívüli ülésszak alatt a politikusi álláshalmozást kizáró törvényjavaslatát.

A szóvivő hozzátette, ezek alapján indokoltnak tarják, hogy a képviselői jogokat az országgyűlési bizottsági ülésein is csak személyesen lehessen gyakorolni, ahogyan az a törvény által előírt módon az önkormányzatok bizottságaiban történik.

Dúró Dóra a Független Hírügynökségnek elmondta: ha a Fidesz elutasítja a Jobbik házszabály módosítási javaslatát, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!