Magyarország

2010.06.07. 14:38

LMP: adóátrendezésre van szükség

<p>Az LMP szerint az új kormány gazdaságpolitikai kommunikációja nemcsak a devizahitelesekre rótt rendkívüli költségeket, hanem az adófizetőkre is, mert megdrágította az ország által felvett hitelek kamatprémiumait.</p>

Kósa Lajos, majd Varga Mihály múlt heti nyilatkozatai után romlott a forint árfolyama, és hétfőn is 2 százalékos eséssel nyitott a tőzsde - mondta napirend előtt felszólalásban Scheiring Gábor, a párt képviselője hétfőn a parlamentben. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában egyebek mellett arról beszélt: a kormány dolgozik a gazdasági akcióterven, és tudomása szerint abban az adócsökkentés mellett arról is szó lesz, hogy több mint tízzel mérséklik az adónemek számát.


Scheiring Gábor szerint elfogadhatatlan a fideszes politikusok felelőtlen eljárása, mert azzal drasztikusan sikerült rontani a devizahitelesek helyzetén is. Varga Mihály második, hétvégi nyilatkozata csak részben javított a helyzeten - mondta. Az LMP-s politikus szerint nem tudni, lesz-e és milyen arányú adócsökkentés, hogyan tartják az idei hiánycélt, illetve ehhez honnan vesznek el pénzt.

A kormányprogramban 300-500 milliárdos bürokráciacsökkentésről van szó, ez a gazdaság szereplőinek jó lenne, de az államháztartás helyzetét nem rendezné, egyébként sem tudni a részleteit, és csak hosszú távon lehet hatásos - vélte Scheiring Gábor. Hozzátette: fontos látni, hogy jelentős adócsökkentésre csak a nagy ellátórendszerek átalakításával van lehetőség itthon, de ezt az LMP nem támogatja. Radikális adócsökkentés helyett adóátrendezésre van szükség, és azon belül az adónemek számának csökkentésére - mondta.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára rövid válaszában azt mondta: az elmúlt "8 év munkájának" köszönhető, hogy idáig ért az ország. Most is ülésezik a kormány, dolgozik a gazdasági akcióterven, amelynek részleteit kedden ismertetik. Ebben szerepel az adócsökkentés és az adónemek számának csökkentése is. Tudomása szerint a tervben benne lesz, hogy több mint tízzel mérsékelnék az adónemek számát.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!