Magyarország

2010.06.30. 19:05

Csökkentették a devizakamatokat - RTL Híradó

<p>Megtörtént, amit a devizahitelesek hosszú hónapok óta vártak. Kamatcsökkentésről szóló levelet küldött a legnagyobb lakossági bank a svájci frankban eladósodott ügyfeleinek.</p>

Azt írják: a magas árfolyamot akarják így ellensúlyozni. De nem minden pénzintézet jár el hasonlóképpen. Azt, hogy melyik bank hogyan alkalmazza az idén életbelépett Magatartási Kódexet, már vizsgálja Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - számolt be szerdán az RTL Híradó.

A svájci frank erősödése miatt 0,75 század százalékkal csökkentette a kamatot az OTP. Nemrég ilyen tartalmú levelet kapott a pénzintézettől minden olyan devizahiteles, aki svájci frankban vagy japán jenben adósodott el. Két hónapon belül ez már a második csökkentés, így összesen 1 százalékkal mérséklődtek a terheik.

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy ez körülbelül 10-12 forintot kompenzál a svájci frank mindenkori árfolyamából és az összes frankos, illetve japán jenes hitelesükre vonatkozik, bármikor is vették fel ezt a hitelt.

Az adósok terhei a gyenge forint miatt így is nőnek, de kevésbé. Ez egy átlagos, 10 millió forintos, 20 évre felvett hitelnél havonta 8 ezer forint megtakarítást jelent.

Nem minden bank csökkentette azonban a kamatot. A Raiffeisennél például maradt, amennyi volt. Toman Róbert, a bank lakossági hitelüzletág vezetője azt mondta, hogy pénzpiacok nem alakultak kedvezően. Számos jel mutat arra, hogy a válságból már kifelé megyünk, de azért még nincs vége - tette hozzá. Ennél a banknál egyedi tárgyalások alapján nyújtanak segítséget a devizahiteleseknek. A törlesztőrészlet ideiglenes csökkentésével vagy a futamidő hosszabbításával szerintük akár 30 százalékkal is kevesebb lehet a bajba jutott adós terhe.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt vizsgálja, hogy ha az egyik bank kamatot csökkent, akkor a másik miért nem. A bankoknak idén már kötelező csökkenteniük a kamatokat, ha a piaci folyamatok ezt indokolják. Binder István szóvivő elmondta: azt nézik meg, hogy ha ez ténylegesen megtörtént, az megfelelő mértékű volt-e, vagy ha nem történt meg, akkor miért nem.

Ha úgy ítélik meg, hogy egy banknak csökkentenie kellett volna a kamatot, de ezt nem tette meg, akár 2 milliárd forint is lehet a bírság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!