Magyarország

2010.06.17. 18:24

Csökkentené a tanárok óraszámát a PDSZ

<p>A tanárok óraszámának csökkenését szeretné elérni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a jelenlegi 22-ről legalább a korábbi 20-ra.</p>

Az érdekképviselet ugyanennyivel növelné a diákok kötelező óraszámát, az osztálylétszámokat azonban korlátoznák. Az új kormány számos pozitív lépést tett a közoktatás terén, de úgy tűnik, a csoportbontásra még várni kell egy darabig - fogalmazott Kerpen Gábor PDSZ-elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szakszervezet szerint azzal, hogy idén szeptembertől akár 30 százalékkal is el lehet térni a maximális osztálylétszámoktól, az óvodában 33, alsó tagozaton 34, felső tagozaton 39, míg a középiskolában akár 46 fős osztályok is lehetnek. Egy 23 fős nyelvi vagy informatikai csoporttal nem lehet a megfelelő ütemben haladni - hangsúlyozta Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja, aki maga is gyakorló tanár.

A tanévzáró sajtótájékoztatón elhangzott: idén összesen 45 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból, és folytatódott a pedagógus álláshelyek megszüntetése is. Csak a fővárosban körülbelül száz státusz szűnt meg a szakképzési reform kapcsán kezdeményezett iskolaösszevonásokkal, az elmúlt évben pedig összesen 15 ezer tanár vesztette el a munkáját.

Az idei tanévben országszerte tovább folytatódtak az iskolabezárások- illetve összevonások, amelynek következtében "iskolamonstrumok" jöttek létre. Ezekben az intézményekben kevesebb figyelem jut egy-egy gyerekre, a zsúfoltság illetve a segítő személyzet hiánya pedig az iskola agresszió egyik fő kiváltó oka - mondta Kertész Ágnes. Hozzátette, a hatalom a 6 és 8 évfolyamos iskolákat is visszaszorította, pedig ezek az intézmények rendkívül jó beiskolázási statisztikával rendelkeznek, sőt a lassan kibontakozó gyerekek is megtalálják itt a helyüket a képzés végére.

A szakszervezet mindezek mellett aggályosnak látja, hogy az érettségiztető tanárokat idén először nem díjazták külön, ezt a keretet ugyanis kihagyták a költségvetésből. Így nem csoda, hogy nehezen találni olyan pedagógust, aki eleget tesz a pluszfeladatoknak - jegyezte meg Kertész Ágnes. Az érdekképviselet az előrehozott érettségi rendszerével sem ért egyet, az osztálykirándulásokkal kapcsolatban pedig úgy érzik, anyagi gondok miatt "kiüresedtek".

Mindezeket figyelembe véve a PDSZ szerint a tanévet indító, előző oktatási kormányzat "felzárkóztatásra szorul". a jelenlegi kabinet számos pozitív lépést illetve gesztust tett a közoktatás terén, így például az évfolyamismétlés visszaállítása, a kötelező szöveges értékelés eltörlése, a nem szakrendszerű oktatás választhatóvá tétele, valamint a pedagógus szakma presztízsének emelését célzó kijelentések. Továbbra is szükség van azonban a pedagógusok jogainak, valamint a szülők kötelességének egyensúlyba hozására, az osztálylétszámok korlátozására, valamint a jól teljesítő tanárok jobb anyagi megbecsülésére, az óraszámok rendezése mellett - mondta Kerpen Gábor.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!