Magyarország

2010.05.19. 16:24

Nagyfeszültség alatt az áramtőzsde

<p>A PXE szerint a MEH állításával szemben az uniós jog alapján nekik nem kell magyarországi engedélyt kérniük, elegendő a csehországi.</p>

A szabad piacgazdaság tisztességtelen befolyásolására irányuló törekvésnek, a magyar villamosenergia-piacon kifejtett tevékenysége ellen irányuló lépésnek tekinti a cseh központú áramtőzsde (PXE), hogy a Magyar Energia Hivatal (MEH) vizsgálatot indít a kelet-közép-európai áramkereskedelmi tevékenysége kapcsán - mondta a PXE ügyvezetője, David Kucera rendkívüli budapesti sajtóbeszélgetésen szerdán. A PXE célja az önmagukban kicsi térségi piacok összefogása, egységes villamosenergia-piac kialakítása, a lehető legjobb árak érdekében egymás közti áramkereskedelem végzése. A PXE szerint a MEH állításával szemben az uniós jog alapján nekik nem kell magyarországi engedélyt kérniük, elegendő a csehországi. A magyar áramkereskedő, a HUPX júliusban kezdi meg tevékenységét, évi 10 milliárd forint forgalmat remélve.


Úgynevezett szállítást megelőző napi (day-ahead) kereskedési aukciókat tervez a térségben a cseh Power Exchange Central Europe (PXE) az osztrák EXAA Energy Exchange Austriával. A magyarországi aukciókra alkalmas platformot e hét hétfőjén indították el. Ezen a napon a MEH közleményben tudatta, hogy információkat kér a PXE Magyarországtól. Az EXAA és a PXE közötti ügylet részletes leírását, különös tekintettel arra, hogy mely szereplő, milyen tevékenységet, milyen engedély alapján kíván végezni, a tevékenység végzése jogszabályi alapjainak megjelölésével. Nyilatkozatot is kér a MEH arról, hogy a PXE fenntartja-e a szervezett villamosenergia-piaci működési engedély iránti kérelmét, az EXAA-tól pedig hogy kíván-e engedélykérelmet benyújtani. Egyben megfenyegette a cégeket, hogy ha engedély nélküli áramkereskedelem végzését állapítja meg, annak jogkövetkezményei lesznek.

Ezt a levelet a nyilvánosságban a PXE engedélyének felfüggesztéseként értelmezték, holott ez nem igaz - szögezte le David Kucera. Szerinte nekik nincs is szükségük magyarországi engedélyre, mert az uniós jog értelmében elegendő számukra a cseh engedély. Pusztán jóindulatukat bizonyítandó fordultak tavaly engedélyért a MEH-hez, amely azonban a 90 napos határidőt túllépve halogatja a döntést - mondta Kucera. Szerintük nem véletlen, hogy a vizsgálat bejelentése aznap történt, amikor elindították a magyarországi aukciók lebonyolítására alkalmas új platformot.

A MEH vizsgálata a PXE szerint a magyar villamosenergia-piacon kifejtett tevékenységük elleni lépés, a szabad piacgazdaságra gyakorolt tisztességtelen befolyás gyakorlására irányuló törekvés és csorbítja a cég hírnevét - hangsúlyozta Kucera.

A PXE és az EXAA között a prágai és bécsi értéktőzsdéken keresztüli tulajdonosi kapcsolat van - derült ki Kucera szavaiból. A PXE célja, hogy közös közép-európai villamosenergia-piacot alakítson ki, mert az egyes országokéi önmagukban kicsik, nem kifizetődő önálló szervezett áramkereskedelmet és --tőzsdét létrehozni. A lehető legjobb végfelhasználói ár érdekében kínálják az alternatív multinacionális térségi piacot. A PXE többször felajánlotta együttműködését a júliusban piacra lépő magyar HUPX-nek (amelynek tulajdonosa az állami villamos-rendszerirányító Mavir Zrt.) és a MEH-nek, a HUPX ezt a skandináv áramtőzsdével való együttműködésre hivatkozva elutasította - mondta David Kucera.

A HUPX - korábbi bejelentésük szerint - évi 10 milliárd forint forgalmat remél, a PXE ennek nyilván sokszorosát, attól is függően, hogy a lényegesen nagyobb lengyel piacot sikerül-e becsatolni - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Lipcsey Gábor, a PXE Magyarország vezetője. Szerinte a keretek kialakítása után idén mindenképpen elkezdődhet a tényleges áramkereskedelem.
- Független hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!